Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014

Πέθανε η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου Φατούρου

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε την Τετάρτη έπειτα από πολυετή μάχη με τον καρκίνο η διακεκριμένη ψυχολόγος Μίκα Χαρίτου-Φατούρου, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.


Η Μίκα Χαρίτου Φατούρου είχε συντάξει το 1975 μια διεθνώς πρωτοποριακή ψυχολογική και κοινωνική μελέτη για τους βασανιστές, που στηρίχτηκε στο μοντέλο των βασανιστών της διαβόητης δικτατορικής ΕΑΤ-ΕΣΑ.


Η μελέτη  αποτέλεσε σταθμό για τις νεότερες γενιές μελετητών.

«Βασανιστής δεν γεννιέσαι, γίνεσαι» ήταν το αποτέλεσμα της πολύχρονης έρευνάς της, για τις ανάγκες της οποίας το 1975, ένα χρόνο μετά την πτώση του στρατιωτικού καθεστώτος, είχε παρακολουθήσει, με ειδική άδεια, την πρώτη δίκη των βασανιστών στην Αθήνα.
Νεαρή τότε επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης ήθελε να «διερευνήσει», «το φαινόμενο του σαδισμού», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της στο ΑΜΠΕ.
Η Μίκα Χαρίτου- Φατούρου σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και της Οξφόρδης. Ήταν από τις πρωτεργάτριες της Κλινικής Ψυχολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,και ευρύτερα στην Ελλάδα.

Διετέλεσε επισκέπτρια καθηγήτρια σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια της Αυστραλίας, της Δανίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και των ΗΠΑ. Υπήρξε πρόεδρος της Επιτροπής για το επάγγελμα των ψυχολόγων του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής, σύμβουλος της Διεθνούς Εταιρείας Συμβουλευτικής και επίτιμη πρόεδρος του Κέντρου Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων και 'Αλλων Μορφών Κακοποίησης.

Οι δραστηριότητες και οι ενέργειες της συνέβαλαν στη σύνδεση της ψυχολογίας με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και αποτυπώνονται, μεταξύ άλλων, σε μελέτες της και βιβλία για την ψυχοθεραπεία, τα προβλήματα προσφύγων και μεταναστών, τα παιδιά του δρόμου, τη συμβουλευτική γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...