Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Έφυγε ο Παναγιώτης Κατερίνης


Προσωπικότητα της Εθνικής Αντίστασης και της μετεμφυλιακής Αριστεράς και πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, ο Παναγιώτης Κατερίνης, πέθανε σε ηλικία 93 ετών.

Ο Παναγιώτης Κατερίνης – Αδάμης γεννήθηκε το 1920 στον Κακκόβατο Ηλείας. Από τα γυμνασιακά του χρόνια εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Για τις ιδέες του αποβλήθηκε από το γυμνάσιο της Κυπαρισσίας και πήγε στο γυμνάσιο του Πύργου κι από κει στην Αθήνα.

Συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση ως γραμματέας της ΕΠΟΝ Πελοποννήσου. Συνελήφθη από τους Ιταλούς, τον μετέφεραν στην Πάτρα όπου και βασανίστηκε ανηλεώς. Την περίοδο του εμφυλίου πολέμου συνελήφθη και κλείστηκε στο Μακρονήσι. Από τα βασανιστήρια έχασε τα λογικά του και μαζί με τον Α. Μπριλλάκη και Δ. Δεσποτίδη τους μετέφεραν στο Δαφνί.


Ιδρυτικό στέλεχος της ΕΔΑ με Πρόεδρο τον Γιάννη Πασαλίδη. Γραμματέας
της ΕΔΑ Πειραιά και 2 φορές βουλευτής της. Συνελήφθη πάλι με τη δικτατορία
 το 1967, ενώ ήταν παράνομος. Συνολικά έμεινε 28,5 χρόνια φυλακή και εξορία. Το 1974 συμμετείχε στην επανίδρυση της ΕΔΑ και ήταν μέλος της Ε.Ε με πρόεδρο τον Ηλία Ηλιού.


Ανακοίνωση  της ΔΗΜΑΡ για το θάνατο του  Παναγιώτη Κατερίνη-Αδάμη

Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του  Παναγιώτη Κατερίνη-Αδάμη. Προσωπικότητα  της Εθνικής Αντίστασης, με σπουδαία αντιδικτατορική δράση, διέτρεξε όλη  τη διαδρομή της αριστεράς. Επονίτης, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής της ΕΔΑ, ο Παναγιώτης Κατερίνης- Αδάμης αγωνίστηκε για την ανανέωση του κομμουνιστικού κινήματος.


Άνθρωπος ανιδιοτελής, με σπάνιο ήθος, αφιέρωσε τη ζωή του στις ιδέες και τις αξίες της αριστεράς, για τις οποίες και διώχτηκε σε εξορίες και φυλακές. Στους οικείους του τα θερμά μας συλλυπητήρια.


Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...