Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Θεατρικός συγγραφέας προσπαθούσε 2 χρόνια να δει το έργο του


Το έργο «White Rabbit Red Rabbit» έχει ανέβει σε θεατρικές σκηνές ανά τον κόσμο και έχει μεταφραστεί σε 15 γλώσσες από το 2011. Ο άνθρωπος όμως που το έγραψε, κατάφερε να το δει μόλις αυτόν τον μήνα.

Ο Nassim Soleimanpour, έχοντας αρνηθεί να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία, η οποία διαρκεί δύο χρόνια και είναι υποχρεωτική στο Ιράν, δεν μπορούσε να βγάλει διαβατήριο.

Ενώ εκείνος όμως δεν μπορούσε να περάσει τα σύνορα της χώρας του, το έργο του έκανε τον γύρο του κόσμου. Ένα έργο το οποίο δεν έχει σκηνοθέτη και ο ηθοποιός αλλάζει σε κάθε παράσταση -σύμφωνα με τις οδηγίες του Soleimanpour- ενώ δεν επιτρέπεται να διαβάσει το έργο πριν από την παράσταση.

Όπως αναφέρει το BBC, μόλις ο ηθοποιός ανέβει στη σκηνή και αρχίσει να διαβάζει το έργο, ηθοποιός και κοινό παρασύρονται σε ένα περίεργο, συναρπαστικό μεταμοντέρνο θρίλερ, που συγχέει φαντασία και πραγματικότητα.

Οι οδηγίες προς τους ηθοποιούς 48 ώρες πριν την παράσταση είναι: «μην δείτε ή διαβάσετε το έργο πριν την παράσταση. Μην μάθετε τίποτα γι’ αυτό» και «προετοιμάστε μία μίμηση στρουθοκαμήλου». Χρησιμοποιώντας αλληγορικές ιστορίες με ζώα, το έργο παίζει με τις ιδέες της εξουσίας και της χειραγώγησης στην κοινωνία.

Ο Soleimanpour κατάφερε μόλις πριν από μερικές ημέρες να παρακολουθήσει την παράσταση του «White Rabbit Red Rabbit», στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας. Το ιρανικό κράτος τού επέτρεψε να βγάλει διαβατήριο καθώς έναν χρόνο πριν διαγνώστηκε με ένα πρόβλημα υγείας στο αριστερό του μάτι και απαλλάχτηκε από τη στρατιωτική θητεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...