Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου 2014

ΩΜΟΙ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: «Θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με τα Μνημόνια»

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΛΩΣΣΑ  enet.gr

Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον συναποφάσισαν να συνεχίσουν να έχουν υπό ομηρία τις ελληνικές κυβερνήσεις, πιέζοντάς τες με νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν με την υπογραφή του Μνημονίου και απειλώντας τες με μια χρεοκοπία ανά πάσα στιγμή


Υπό το βάρος των μνημονίων θα συνεχίσει να πορεύεται για πολλά ακόμα χρόνια η Ελλάδα, καθώς αντίθετα με τα μηνύματα αισιοδοξίας που επιχειρεί να στείλει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από την αυστηρή επιτήρηση των δανειακών συμβάσεων, οι εταίροι-δανειστές είναι ξεκάθαροι: «Οι Ελληνες θα πρέπει να μάθουν να ζουν με τα μνημόνια, αυτό είναι σαφές».


Οπως αναφέρουν στην «Κ.Ε.» πηγές που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις «η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να υπογράψει ένα νέο μνημόνιο, το οποίο θα συνοδεύει το δάνειο και το πακέτο που θα προβλέπει τους τρόπους διαχείρισης του ελληνικού χρέους και έχει αποφασιστεί ήδη από το Βερολίνο».

Είναι προφανές ότι στη «μυστική» συνάντηση που διεξήχθη στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup, μεταξύ Σόιμπλε, Μοσκοβισί και στελεχών του ΔΝΤ, αποφασίστηκε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις οφείλουν, βάσει των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο των μνημονίων αλλά και των ευρωπαϊκών συνθηκών που έχουν υπογράψει, και εφόσον επιθυμούν να λάβουν νέο δάνειο για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, να προχωρήσουν και στη σύναψη νέου μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι Βερολίνο, Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον συναποφάσισαν να συνεχίσουν να έχουν υπό ομηρία τις ελληνικές κυβερνήσεις, πιέζοντάς τες με νέες δεσμεύσεις που θα αναλάβουν με την υπογραφή του μνημονίου και απειλώντας τες με μια χρεοκοπία ανά πάσα στιγμή.

Η βεβαιότητα με την οποία κινούνται οι εταίροι-δανειστές ότι η κυβέρνηση θα αποδεχτεί τις νέες απαιτήσεις έγκειται στο γεγονός ότι υπογραφή της ευρωπαϊκής συνθήκης «two pack» προβλέπει ρητά ότι η Κομισιόν θα πρέπει να έχει τον πλήρη έλεγχο της κατάρτισης των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ε.Ε και παράλληλα ότι κάθε προσφυγή για διακρατική οικονομική βοήθεια θα συνοδεύεται από «μνημόνιο συνεργασίας». Επιπροσθέτως, η συνθήκη αναφέρει ότι αν κριθεί αναγκαία η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «πρόγραμμα διάσωσης», τότε οι όροι του μνημονίου θα συναποφασίζονται-συνυπογράφονται και από το ΔΝΤ.

Δεδομένων λοιπόν των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία για τη διετία 2014-2015, ώστε να πληρωθούν οι λήξεις ομολόγων και τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα από το ΔΝΤ, αλλά και των αποφάσεων για τη διαχείριση του χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο, το νέο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών.

Η διάρκεια της νέας συμφωνίας θα ξεπερνά κατά πολύ τη λήξη της υφιστάμενης συμφωνίας, η οποία προσδιορίζεται το 2022 και πλέον θα επεκταθεί τουλάχιστον έως το 2070, θέτοντας υπό ομηρία και τις μελλοντικές κυβερνήσεις της χώρας.

Οπως γίνεται ξεκάθαρο, οι όροι του νέου μνημονίου θα εξαρτηθούν από το ύψος του νέου δανείου αλλά και την πορεία των υφιστάμενων διαπραγματεύσεων, οι οποίες προς το παρόν βρίσκονται «σε διαχειρίσιμο αδιέξοδο» όπως έλεγαν χαρακτηριστικά κοινοτικές πηγές.

Αυτή τη στιγμή θεωρείται βέβαιο ότι το νέο δάνειο θα κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25 δισ. ευρώ, με την πλευρά των δανειστών να το τοποθετούν τουλάχιστον στα 20 δισ. ευρώ και την ελληνική πλευρά να επιθυμεί να μην ξεπεράσει τα 15 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι δεδομένες λήξεις ομολόγων και η πληρωμή χρεών που έχει να καλύψει η ελληνική πλευρά, που μόνο για το 2014 αγγίζουν τα 29 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με την άρνηση της ΕΚΤ να τηρήσει τις δεσμεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων για μετακύλιση της λήξης ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι Κεντρικές Τράπεζες ευρωπαϊκών κρατών, φουσκώνουν τον τελικό λογαριασμό του δανείου που θα αναγκαστεί να λάβει η Ελλάδα και κάνουν ακόμα πιο αυστηρούς τους όρους που θα πρέπει να αποδεχτεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...