Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2014

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών

Στη θέση του αντιπροέδρου ο φυσικός Δημήτριος Νανόπουλος


Κατά την πρώτη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών για το 2014, η οποία έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε η εγκατάσταση του προέδρου και του αντιπροέδρου του ιδρύματος για το τρέχον έτος.


Ο ακαδημαϊκός Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος, επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και διακεκριμένος νομικός θα ασκεί, κατά το 2014, τα καθήκοντα του προέδρου της Ακαδημίας, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα, τη θέση του αντιπροέδρου καταλαμβάνει, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας, ο φυσικός Δημήτριος Νανόπουλος.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, στην ομιλία του παρουσίασε έκθεσή του για το έργο των Κέντρων και Γραφείων Έρευνας της Ακαδημίας κατά το έτος 2013 ενώ ακολούθησε ομιλία του νέου προέδρου με θέμα «Η κατάστασις του Διοικητικού Δικαίου σήμερα».

Ο Επαμεινώνδας Σπηλιωτόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1925. Σπούδασε Νομικά, Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Aθηνών, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι και έγινε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Παρισίων (1955) (βραβείο Nομικής Σχολής Παρισίων) και του Πανεπιστημίου Αθηνών (1963).

Το 1969 εκλέχθηκε υφηγητής, αλλά διορίσθηκε το 1973 και το 1978 τακτικός καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου δίδαξε μέχρι του 1993, οπότε και αποχώρησε ως ομότιμος. Το 2001 εκλέχτηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα του Δημοσίου Δικαίου και το 2012 Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Ασκεί τη δικηγορία στο Συμβούλιο της Επικρατείας και σε διεθνείς διαιτησίες.

Έχει τιμηθεί με τα μετάλλια Εξαίρετων Πράξεων και Εθνικής Αντίστασης. Είναι επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίων Aix-Marseille III, Paris II, Louvain, Lille II, Temple (H.Π.A.) και επίτιμος εταίρος του University College του Λονδίνου.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...