Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου 2013

Έφυγε" και η αγωνίστρια Ζωή Λιναρδάτου

Η φωτογραφία τραβήχθηκε σε κεντρική γκαλερί στο Βουκουρέστι, στα εγκαίνια της έκθεσης του βολιώτη ζωγράφου Θανάση Φάππα τα χρόνια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Εξόριστοι εικονίζονται αριστερά ο Κώστας Λιναρδάτος (που εργάζονταν στον αντιδικτατορικό τύπο), και δεξιά ο στενός του φίλος από την Αντίσταση και τα πέτρινα χρόνια της Μακρονήσου : ο συγγραφέας Μενέλαος Λουντέμης. Και οι δυο πολιτικοί εξόριστοι στο Βουκουρέστι.

Έφυγε χθες το βράδυ η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ζωή Λιναρδάτου, σύζυγος του δημοσιογράφου Κώστα Λιναρδάτου, που είχε πεθάνει πριν δύο μήνες.Δ Κηδεύεται αύριο (23/11) στις 12 το μεσημέρι στο Νεκροταφείο Γλυφάδας.


Η Ζωή Λιναρδάτου υπήρξε στέλεχος της ΕΠΟΝ. Μετά τον Δεκέμβριο του '44 συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο. Ωστόσο, απέφυγε την ποινή, αποφυλακίστηκε και όταν δραπέτευσε ο σύζυγός της από τις φυλακές Βούρλων, κατέφυγαν παράνομα στη Μόσχα και το Βουκουρέστι. Αργότερα, απέκτησαν έναν γιο τον Νίκο.

Δήλωση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη, για το θάνατο της Ζωής Λιναρδάτου

Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για το θάνατο της Ζωής Λιναρδάτου. Γεννήθηκε το 1926 στην Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες πρόσφυγες. Ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση από τα μαθητικά της χρόνια. Την περίοδο του εμφυλίου συνελήφθη, φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και καταδικάστηκε σε θάνατο για του αγώνες της  και τις ιδέες της. Με παρέμβαση διεθνών οργανώσεων η Ζωή Λιναρδάτου δεν εκτελέστηκε. Αποφυλακίστηκε πολλά χρόνια μετά και συνέχισε τους αγώνες της ως στέλεχος της ΕΔΑ. Υπήρξε ενεργό μέλος του ΚΚΕ εσωτερικού και της ΕΑΡ, αγωνιζόμενη σε όλη της τη διαδρομή για την ανανέωση των ιδεών του σοσιαλισμού. Στους οικείους της τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...