Τρίτη, 19 Νοεμβρίου 2013

Στο «σφυρί» η επιστολή του Κολοκοτρώνη με το «φωτιά και τσεκούρι»‏

Στο «σφυρί» βγαίνει αύριο η ιστορική επιστολή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, με τη θρυλική φράση «… φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους». Πρόκειται για το κείμενο με το οποίο ο Κολοκοτρώνης απευθυνόταν στους κατοίκους χωριών προκειμένου να τους παροτρύνει να βοηθήσουν στην πολιορκία της Πάτρας.


Η δημοπρασία γίνεται από τον Οίκο Πέτρος Βέργος και σύμφωνα με με την εφημερίδα Τα Νέα, η τιμή του ιστορικού κειμένου που συντάχθηκε από τον Γέρο του Μοριά στις 15 Ιουνίου 1822, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει πολύ τα 4 χιλιάδες ευρώ, λόγω της κρίσης, ενώ σε άλλες εποχές εκτιμάται ότι θα έφθανε και τις 8 χιλιάδες ευρώ.

Ο Πέτρος Βέργος αναφέρει ότι «το έγγραφο βρισκόταν για χρόνια στο συρτάρι και έως τώρα ήταν αθέατο στο ευρύ κοινό και άγνωστο στην επιστημονική κοινότητα, σε αντίθεση με την επιστολή του 1826, η οποία δημοπρατήθηκε στο παρελθόν» .

Ολόκληρο το κείμενο της πρώτης επιστολής του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:
«Εις Ελόγου Σας χωρία της Λιοδώρας, όλα από Ζάτουνα έως Ασπρα Οσπήτια. Ευθύς όπου λάβετε το παρόν μου να ακούσετε την φωνήν του γενναιοτάτου χιλιάρχου Δημητράκη Πλαπούτα, τον οποίον διορίζω με πληρεξουσιότητα να πάρη τα άρματα σας και όλοι μαζύ να ελθήτε το ογληγορώτερον κατά το χρέος σας. Του έδωσα άδεια δια εκείνους από εσάς όπου δεν θελήσουν να θύση και να απολέση με φωτιά και τζεκούρι, οι δε λοιποί είσθε εις την αγάπην μου και κάμνετε το χρέος σας με προυθυμίαν, και ελπίζω ότι θ’ ακολουθήσετε χωρίς δυσκολίας. Ακολουθήσατε λοιπόν καθώς σας γράφω και ακολουθήσατε τον Καπιτάν Δημητράκη να προφθάσετε το ογληγορώτερον. 15 Ιουνίου 1822, Σαραβάλι εκ της πολιορκίας Πατρών, Ο Στρατηγός Θεόδωρος Κολοκοτρώνης».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...