Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί - Μια ξεχωριστή έκθεση!

Πρωτοχρονιάτικες ευχές προς τη βασίλισσα Φρειδερίκη: Τα κορίτσια της Παιδοπόλεως Μερίμνης στέλνουν τις ευχές τους  γραμμένες σε υπόδειγμα της Προνοίας Βορείων Επαρχιών της Ελλάδος φιλοτεχνημένο με φωτογραφικό υλικό από τη ζωή στις παιδοπόλεις. 1947 - Γενικά Αρχεία του Κράτους
Tα Γενικά Αρχεία του Κράτους και η Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία με την υποστήριξη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και την συμβολή της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζουν την έκθεση αρχειακού υλικού «Αρχεία, πολίτες και πολιτικοί - Μια άλλη ανάγνωση της σχέσης πολιτών και πολιτικών»

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2013, στις 20:30, στην Γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου 2013.

Μέσα από  ανέκδοτο αρχειακό υλικό που καλύπτει το χρονικό διάστημα ενός αιώνα και  προέρχεται από τα αρχεία πολλών πολιτειακών θεσμών και πολιτικών προσώπων, οι σχέσεις των πολιτών με τους πολιτικούς διαβάζονται, για πρώτη φορά, αντίστροφα. Διαβάζονται, δηλαδή μέσα από τη σχέση που συντηρούν οι πολίτες με το πρόσωπο των πολιτικών και τους εκπροσώπους των πολιτειακών θεσμών, όπως π.χ. τους Προέδρους της Δημοκρατίας, τους Πρωθυπουργούς αλλά και τα Ανάκτορα. Αιτήματα, από την καθημερινή ζωή που προέρχονται από πλήθος ανθρώπων, όλων των κοινωνικών τάξεων, καταθέτοντας τις προσδοκίες τους, τις ανάγκες τους και την «άποψή» τους για τις υποχρεώσεις των πολιτικών και της πολιτείας.

Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται αναδεικνύει  τη ρητορική με τον οποία οι άνθρωποι «λένε» τα προβλήματά τους, και αντιλαμβάνονται τη σχέση τους με την πολιτική και τους πολιτικούς. Αναδεικνύεται έτσι ένας σχεδόν μεταφυσικός και θρησκευτικός λόγος, που απαιτεί από τους πολιτικούς, την παρέμβασή τους. Αντίθετα μάλιστα από ό,τι συνήθως πιστεύεται, η ικανοποίηση των αιτημάτων είναι μια αυθόρμητη συμπεριφορά όπου αποτυπώνεται ως ο όρος ενός άτυπου και οιονεί αυτονόητου συμβολαίου που ενώνει τις δυο πλευρές.

Το αρχειακό υλικό που εκτίθεται αποτελεί μιας πρώτης τάξεως αφορμή για την  επαναπροσέγγιση του πολιτικού  πολιτισμού.

Εγκαίνια έκθεσης  Δεύτερα 21 Οκτωβρίου 2013, 20:30

Διάρκεια έκθεσης 21 Οκτωβρίου – 9  Νοεμβρίου 2013

Δευτέρα – Παρασκευή: 12:00 – 21:00, Σάββατο: 10:30 – 14:30, Κυριακή  κλειστά

Διεύθυνση Ελληνοαμερικανική Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Είσοδος Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Ελληνική Αρχειακή Εταιρεία, Αμαλία Παππά, 210 6782214, anagn1@gak.gr

Γενικά Αρχεία του Κράτους, Χριστίνα Σάρρα, 210 6782270, organosis@gak.gr Ελληνοαμερικανική Ένωση, Ήρα Παπαδοπούλου, 210 3680052, ipapadopoulou@hau.gr, www.hau.gr/culture

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...