Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013

Το 41% του παγκόσμιου πλούτου κατέχεται από το 0,7% του πληθυσμού


Σε δύο γενιές θα έχουμε τους πρώτους 11 τρισεκατομμυριούχους , ενώ το 20% του πληθυσμού των ενηλίκων θα είναι δισεκατομμυριούχοι, προβλέπουν οι συντάκτες της έκθεσης της Credit Suisse

Τον περασμένο χρόνο ο συνολικός παγκόσμιος πλούτος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 4,9% για να φθάσει τα 241.000 τρισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την ετήσια παγκόσμια έκθεση της Credit Suisse για τον πλούτο παγκοσμίως παρά την χλιαρή οικονομική ανάκαμψη τα νοικοκυριά εξακολουθούν να συσσωρεύουν πλούτο και ο αριθμός αυτός τείνει να αυξηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά 40%, φθάνοντας  τα 334 τρισεκατομμύρια δολάρια.

H κατανομή του παγκόσμιου πλούτου μοιάζει με πυραμίδα


Είναι αρκετά ανησυχητικό το γεγονός ότι πάνω από τα δύο τρίτα των ενηλίκων στον κόσμο βγάζουν λιγότερα από 10.000 δολάρια ενώ μόλις το 0,7% κατέχει το 41% ​​του παγκόσμιου πλούτου.

Μέσα στην οικονομική κατήφεια που επικρατεί παγκοσμίως υπάρχουν και κάποια ενθαρρυντικά σημάδια. Μελλοντικές προβλέψεις που αφορούν στο ρυθμό ανάπτυξης δείχνουν ότι το κλάσμα στα χαμηλά επίπεδα του πλούτου θα μειωθεί σταθερά σε έναν ορίζοντα 60 ετών. Μετά τα πρώτα 30 χρόνια, ο αριθμός των ανθρώπων που βρίσκεται στα χαμηλά θα μειωθεί σχεδόν στο μισό. Οι συντάκτες της έκθεσης αναφέρουν:

«Δύο γενιές μπροστά και με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης του πλούτου το 20% τους συνολικού πληθυσμού των ενηλίκων θα είναι δισεκατομμυριούχοι. Αν αυτό το σενάριο επικρατήσει είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα και τους πρώτους 11 τρισεκατομμυριούχους»!

Η καταμονή του πλούτου τα επόμενα 60 χρόνια


Η κινητικότητα του πλούτου λειτουργεί όμως και με άλλο τρόπο. Το top 100 στον κατάλογο των δισεκατομμυριούχων του Forbes σε οποιοδήποτε δεδομένο έτος τείνει να πέσει μέσα στα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, από τους πρώτους 100 δισεκατομμυριούχους στον κατάλογο του 2001, μόνο 37 έχουν παραμείνει στα ψηλά. Αυτό μπορεί να είναι ένα μικρό μέγεθος του δείγματος αλλά δείχνει την τάση ότι οι δισεκατομμυριούχοι δεν θα μείνουν για πάντα στην κορυφή.

Το διάγραμμα δείχνει την τροχιά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...