Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013

Spiegel: Ο Σόιμπλε είδε από κοντά τα συντρίμμια των λανθασμένων επιλογών – Ας δοθεί στην Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία

Επιβεβλημένο είναι το κούρεμα του χρέους στην Ελλάδα, γράφει το Spiegel, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Αθήνα. «Ας έχει επιτέλους η Ελλάδα μια δίκαιη ευκαιρία για να βγει από το τούνελ της κρίσης με τις δικές της δυνάμεις», τονίζει το γερμανικό δημοσίευμα.

«Η χώρα χρειάζεται ένα νέο κούρεμα στο χρέος της, εδώ και τώρα!», σχολιάζει ο συντάκτης του άρθρου που γλαφυρά περιγράφει την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών στην ελληνική πρωτεύουσα.

Το δημοσίευμα έχει ως εξής:

«Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συνάντησε χθες μια πόλη φάντασμα. Είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τα συντρίμμια των λανθασμένων πολιτικών που έχουν ασκηθεί στη χώρα τα τελευταία χρόνια. Με το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης, η Τρόικα είχε προβλέψει μια σύντομη επώδυνη περίοδο για την Ελλάδα, ωστόσο η κατάσταση σήμερα είναι εντελώς διαφορετική. Η Ελλάδα παραμένει δέσμια της ύφεσης, χωρίς να αχνοφαίνεται φως στην άκρως του τούνελ. Η ανεργία έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ.

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για μια τόσο βαθιά κρίση. Αλλά η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο κούρεμα, προκειμένου να ελαφρυνθεί από το μεγάλο βάρος του χρέους. Οι Ευρωπαίοι ας το βαφτίσουν όπως θέλουν. Haircut, ελάφρυνση χρέους, κρατική χρεοκοπία. Αυτό είναι θέμα δευτερεύουσας σημασίας. Πρέπει όμως να γίνει. Αυτό που έχει σημασία είναι η Ελλάδα να λάβει μια δίκαιη ευκαιρία για να εξέλθει από το τούνελ της κρίσης με τις δικές της δυνάμεις.

Οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι θα δεχθούν μεγάλο πλήγμα από ένα νέο ελληνικό κούρεμα. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Και πλέον δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί η λύση αυτή. Μπορεί μόνο να καθυστερήσει, μέσω της εξής οδού: Χορήγηση νέων δανείων προς την Ελλάδα, με τον κόσμο να τρέφει φρούδες ελπίδες πως η χώρα μπορεί να τα αποπληρώσει».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...