Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Die Welt: 10,8 εκατ. Έλληνες τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους «διοικούν»

Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό «επίδομα» γράφει η γερμανική εφημερίδα σε μια  ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου τομέα που επιχειρεί

Μια ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη του ελληνικού δημόσιου τομέα επιχειρεί η γερμανική εφημερίδα Die  Welt. Υπό το τίτλο «Ο δημόσιος τομέας της Ελλάδας διογκώνεται εδώ και 178 χρόνια», η εφημερίδα σημειώνει: «Εδώ και 178 χρόνια οι θέσεις στο δημόσιο θεωρούνται ένα παχυλό «επίδομα», το οποίο όμως οδήγησε τα 10,8 εκατομμύρια Ελλήνων του σήμερα να τρέφουν 700.000 ανθρώπους που τους διοικούν. Αν και η λέξη «διοικώ» δεν είναι οπωσδήποτε η σωστή λέξη».

Στο δημοσίευμα γίνεται εκτενή αναφορά στις διαδηλώσεις και την αναταραχή από τις απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επιχειρεί να συνδέσει την κατάσταση με το τι συνέβη μετά το τέλος της επανάστασης εναντίον της τουρκοκρατίας.

«Σε όλη τη χώρα για ανθρώπους που περιέγραφαν τον εαυτό τους ως κορυφαίοι επαναστάτες, για τα στελέχη του απελευθερωτικού αγώνα κατά των Τούρκων, μόνο ένα πράγμα φαινόταν επιθυμητό. Να απολαύσουν τη φήμη τους ως συνταξιούχοι με έξοδα της κυβέρνησης», γράφει και συνεχίζει: «Οι πρεσβευτές των Μεγάλων Δυνάμεων και ο βασιλιάς της Βαυαρίας αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν ουσιαστικά τον κρατικό τομέα στις 22 Απριλίου του 1835.

Έκτοτε ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα λειτουργεί ως φιλανθρωπικό ίδρυμα, μια «πλούσια πηγή κέρδους», όπως κάποτε διατύπωσε κι ένας Έλληνας πολιτικός. Το αποτέλεσμα ήταν μια επαναλαμβανόμενη εθνική χρεοκοπία».

Επιπλεόν, η είδηση για την επαναλειτουργία της δημόσιας τηλεόρασης φιλοξενείται σχεδόν στο σύνολο του γερμανόφωνου τύπου. «Η Ελλάδα έχει μια νέα κρατική τηλεόραση» έχει τίτλο η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η ελληνική κρατική τηλεόραση εκπέμπει και πάλι» είναι ο τίτλος τόσο της Zeit όσο και του Spiegel, το οποίο επικαλούμενο το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων γράφει: «Σχεδόν ένα μήνα διήρκεσε το διάλειμμα: τώρα η κρατική τηλεόραση με νέο όνομα αρχίζει και πάλι το πρόγραμμά της. Η Ελληνική Δημόσια Τηλεόραση εξέπεμψε στην πρεμιέρα της μια ασπρόμαυρη κωμωδία. Οι πρώην συνεργάτες είναι αγανακτισμένοι».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...