Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Ανησυχία στα ξένα ΜΜΕ για την τρικομματική «στο χείλος τoυ γκρεμού»

H αποτυχία σύγκλισης στην τρίτη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στην Αθήνα για την ΕΡΤ έχει επαναφέρει τους τίτλους ανησυχίας στα ξένα ΜΜΕ, που στέκονται τόσο στην ορατή απειλή διάσπασης της τρικομματικής όσο και στην παράλληλη πίεση της τρόικας. 

Η κατάρρευση στις συνομιλίες την Πέμπτη, γράφει το Reuters, «ρίχνει τη χώρα σε νέα αναταραχή», βλέποντας την συγκυβέρνηση «σε σύγχυση» την ώρα που η ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει για να καθορίσει την στάση της.

Το βρετανικό πρακτορείο στέκεται το πρωί της Παρασκευής στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ήδη έχουν βγει στην επιφάνεια ρήγματα μέσα στο κόμμα», με βουλευτές να εκφράζουν αποκλίνουσες απόψεις.

Η Wall Street Journal βλέπει την ελληνική κυβέρνηση να υφίσταται «διπλό χτύπημα»: Αφ'ενός, η υπόθεση της ΕΡΤ απειλεί τη συνοχή της και αφ' ετέρου ανακύπτουν αβεβαιότητες για τη χρηματοδότηση του ελληνικού πακέτου.

Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την απειλή της ΔΗΜΑΡ να αποχωρήσει αντιπροσωπευτική της «βαθύτερης μέχρι τώρα κρίσης στον κυβερνητικό συνασπισμό».

«Η κυβέρνηση στην Αθήνα στο χείλος της κατάρρευσης» γράφει από την πλευρά της η Deutsche Welle, η οποία στέκεται τόσο στην αναφορά του Φ.Κουβέλη πως δεν βρέθηκε κοινό έδαφος όσο και σε εκείνη του Ευ.Βενιζέλου πως η κατάσταση είναι δραματική.

Τονίζει δε τις «επισημάνσεις» των δανειστών για την πορεία του προγράμματος, σημειώνοντας πως ο πρόεδρος Eurogroup κάλεσε σε συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας, μιλώντας για «δύσκολη» κατάσταση.

Aπό την πλευρά του, και το Bloomberg βλέπει την συγκυβέρνηση να «τρεκλίζει λόγω του αδιεξόδου της ΕΡΤ», γράφοντας πως η διαφωνία για την ΕΡΤ έχει ενισχύσει την αβεβαιότητα για την σταθερότητα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε περίπτωση που αποσύρουν την κοινοβουλευτική τους στήριξη οι 14 βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, επισημαίνει, ο πρωθυπουργός θα εξαρτάται από τις έδρες του ΠΑΣΟΚ για πλειοψηφία των τριών εδρών. «Ο Σαμαράς πρέπει να πείσει την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ πως έχει την κοινοβουλευτική στήιξη για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές ποιυ προβλέπονται στη δανειακή συμφωνία» τονίζει.

Η κυβερνητική κρίση στην Αθήνα «προκαλεί ανησυχία στους ευρωπαϊκούς εταίρους», αναφέρει από την πλευρά του το γερμανικό Ν-tv, βλέποντας κίνδυνο και για τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Ο κυβερνητικός συνασπισμός «παραμένει σε τεντωμένο σχοινί», δείχνοντας επίσης στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ την Παρασκευή.
Newsroom ΔΟΛ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...