Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013

Guardian: Οι πολιτικοί και η τρόικα φταίνε για την κατάσταση στην Ελλάδα


Πολλαπλασιάζονται αυτοί που πιστεύουν ότι η Ελλάδα άργησε να "κουρέψει" το χρέος της, κατά τα πρότυπα της έκθεσης του ΔΝΤ.
Ο Barry Eichengreen καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ και πρώην σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Guardian, επισημαίνει πως η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση άργησαν να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους.


Σύμφωνα με τον Αμερικανό οικονολόγο, ήδη από το πρώτο μισό του 2010, όταν η Ελλάδα έχασε την πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ήταν ήδη σαφές ότι το δημόσιο χρέος της ήταν μη βιώσιμο και πως έπρεπε να αναδιαρθρωθεί το συντομότερο δυνατόν. Εάν η Ελλάδα, τονίζει, είχε προβεί άμεσα σε κούρεμα κατά τα 2/3, θα μπορούσε να αποφύγει την επαπειλούμενη συντριβή της υπό το βάρος του χρέους.

Παράλληλα, θα μπορούσε να είχε αξιοποιήσει ένα μέρος από τα κέρδη των επιτοκίων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε μειώσει τους φόρους, αντί να τους αυξήσει, να προωθήσει τις επενδύσεις και να επανεκκινήσει την οικονομία της εντός περίπου ενός έτους.

Δεδομένης της αντίθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κινηθεί ομόφωνα και να ανακοινώσει την απόφασή της για αναδιάρθρωση ως ΄΄τετελεσμένο γεγονός΄΄. Όμως, αντί να συνεργαστεί με τους κοινωνικούς της εταίρους, η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις οδηγίες της τρόϊκας, διέλυσε το συλλογικό διαπραγματευτικό σύστημα της χώρας, αφήνοντας τους εργαζόμενους χωρίς αντιπροσώπευση.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική κυβέρνηση, εξαιτίας της ελλιπούς κοινωνικής συναίνεσης, απέτυχε να εφαρμόσει δομικές μεταρρυθμίσεις, στάθηκε ανίκανη να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και η τρόϊκα απαίτησε σκληρά μέτρα λιτότητας, ως αντίτιμο για την οικονομική βοήθεια.

Συμπερασματικά ο Barry Eichengreen υπογγραμίζει πως η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να ξεφύγει από την κρίση αλλά με τις αστοχίες των πολιτικών της και της Τρόικα, η κατάσταση της χώρας δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμη.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...