Τρίτη, 25 Ιουνίου 2013

Bild: Απετράπη κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα

Την αναβαθμισμένη παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση επισημαίνουν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, σε δημοσιεύματα που φιλοξενούν στις διαδικτυακές τους εκδόσεις σχετικά με τον ανασχηματισμό στην Ελλάδα.

«Οι κύριοι πρωταγωνιστές της νέας κυβέρνησης είναι οι παλιοί, το ίδιο ισχύει και για τα προβλήματα», γράφει η Die Welt στο ρεπορτάζ της, σημειώνοντας πως μετά την αποχώρηση του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, συντηρητικοί και σοσιαλιστές θα συνεχίσουν να κυβερνούν μόνοι τους.

Ως σημαντικότερη αλλαγή αναφέρεται η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος όπως σημειώνεται θα αναλάβει και την αντιπροεδρία της κυβέρνησης. «Με τον τρόπο αυτό υπογραμμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές θα στηρίξουν τη νέα κυβέρνηση με όλες τους τις δυνάμεις».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Βενιζέλος είχε ηγηθεί των διαπραγματεύσεων με τους διεθνείς δανειστές το 2011 και συνέβαλε καθοριστικά στο να συνεχιστεί η βοήθεια προς την χώρα που απειλήθηκε από την χρεοκοπία.

Επισημαίνεται ακόμη ότι ο Γιάννης Στουρνάρας διατηρεί το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών προκειμένου να είναι διασφαλισμένη η συνέχεια σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα.

Η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται και στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης που χαρακτήρισε το νέο υπουργικό συμβούλιο κομμένο και ραμμένο στα μνημονιακά μέτρα, «αντίστοιχο των σχεδίων της κυβέρνησης για κλιμάκωση της πολιτικής λεηλασίας των εισοδημάτων και ξεπουλήματος των δημόσιων αγαθών».

Από την πλευρά της η Bild γράφει πως η κυβερνητική κρίση απετράπη κατ' αρχήν και επισημαίνει ότι συντηρητικοί και σοσιαλιστές κατάφεραν να συμφωνήσουν σε έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό. Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι ο λόγος που διαλύθηκε το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ήταν το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς προχώρησε μονομερώς στο κλείσιμο της ΕΡΤ και την απόλυση 2.600 εργαζομένων.

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau γράφει: Η Ελλάδα αποκτά ξανά μια ικανή προς δράση κυβέρνηση. Ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός αποτελούμενος από Συντηρητικούς και Σοσιαλιστές συγκροτήθηκε. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ευάγγελος Βενιζέλος άφησαν αμετάβλητα κάποια σημαντικά χαρτοφυλάκια στην κυβέρνηση.

Πηγή: Deutsche Welle
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...