Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Το editorial των FT για την Ελλάδα: Αυτό το δράμα δεν έχει happy endingΣαφώς πιο επιφυλακτικούς τόνους σε σχέση με το πρόσφατο άρθρο της Wall Street Journal, που έβλεπε την Ελλάδα να θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη και τη μείωση του χρέους της, τηρούν οι Financial Times στο editorial τους, το οποίο αφιερώνεται στη χώρα.

“Το ελληνικό δράμα δεν έχει happy ending”, γράφουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι μόνο ένας πολιτικός μετασχηματισμός μπορεί να ξεκλειδώσει την ελληνική ανάκαμψη.

Όπως εξηγούν οι Financial Times -παρόμοια επιχειρήματα χρησιμοποίησε και η Wall Street Journal- το ελληνικό πρόγραμμα πετυχαίνει κάποιους από τους στόχους του, αφού η Αθήνα εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα και ανακτά μεγάλο μέρος της χαμένης της ανταγωνιστικότητας.

Όμως, το κόστος για την Ελλάδα υπήρξε καταστροφικό, καθώς εκδηλώθηκε με τη μορφή της ύφεσης και της ανεργίας.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν οι FT, για τα όσα υπέφεραν οι αθώοι Έλληνες, μπορούν να κατηγορήσουν ότι μόνο τις υπερβολικές περικοπές, αλλά και την απόφαση να προστατευθούν εκείνοι που έτσι και αλλιώς απολάμβαναν προνόμια, την ώρα που το βάρος έπεφτε στους πιο αδύναμους ώμους.

Χωρίς έναν πολιτικό μετασχηματισμό, οι ευκαιρίες της Ελλάδας για ανάπτυξη θα παραμείνουν κλειδωμένες, καταλήγει το άρθρο. “Η Ευρωζώνη και οι καθημερινοί Έλληνες έχουν κοινό συμφέρον να χαλαρώσουν επιτέλους τους δεσμούς των insiders με το κράτος”.Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...