Πέμπτη, 23 Μαΐου 2013

Διεθνής Αμνηστία: «Προσχεδιασμένη» η ρατσιστική βία στην Ελλάδα

Μετανάστες περιμένουν για την άδεια παραμονής τους έξω από την Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής στον Ταύρο, εκεί όπου διοργάνωσε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Την κλιμάκωση των εγκλημάτων ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα, βάσει στοιχείων του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, τονίζει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στην έκθεσή του για το 2013, την οποία παρουσίασε σήμερα, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων έκαναν λόγο για απαράδεκτες συνθήκες, που επικρατούν στα κέντρα κράτησης προσφύγων, υπερβολική χρήση βίας από τις αστυνομικές αρχές, αλλά και εμπόδια που συναντούν οι πρόσφυγες, οι αιτούντες άσυλο και οι μετανάστες κατά την είσοδό τους στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα αστυνομικής βίας στην Ελλάδα, υποστηρίχθηκε πως δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που διαπράχθηκαν από μέλη των σωμάτων ασφαλείας, συναντούν την «ανικανότητα ή την απροθυμία της αστυνομίας και των δικαστικών αρχών να οδηγήσουν τους υπεύθυνους σε λογοδοσία».

Εξάλλου, από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, στηλιτεύτηκε η «μη πρόσβαση των ανθρώπων σε βοήθεια, καθώς και η εξευτελιστική μεταχείρισή τους στα κέντρα κράτησης».

Η διεθνής οργάνωση αναφέρει ότι τα περισσότερα από τα μισά εκ των 87 καταγεγραμμένων περιστατικών ήταν συνδεδεμένα με εξτρεμιστικές ακροδεξιές ομάδες, οι οποίες είχαν ενεργήσει οργανωμένα και προσχεδιασμένα.

Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει τις άθλιες συνθήκες κράτησης και τον βασανισμό κρατούμενων μεταναστών, τη δράση της Χρυσής Αυγής, την άσκηση βίας εκ μέρους της αστυνομίας στις διαδηλώσεις, καθώς και τον αποκλεισμό παιδιών Ρομά από την εκπαίδευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...