Τρίτη, 16 Απριλίου 2013

Εγκαίνια της έκθεσης για τους Ελληνες Εβραίους στην Εθνική Αντίσταση


Ούτε μία φορά δεν ανέφερε το όνομα της Χρυσής Αυγής, (και καλά έκανε) ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης στην ομιλία του την Τρίτη κατά τα εγκαίνια της έκθεσης «Συναγωνιστής: Ελληνες Εβραίοι στην Εθνική Αντίσταση» στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος στο Σύνταγμα. Κι αυτό παρά το γεγονός πως ήταν φανερή η πρόθεσή του να δώσει έμφαση με ζωηρό τρόπο στο μέτωπο που πρέπει να συγκροτηθεί κατά του ναζισμού, της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού. 

«Η άρση των προκαταλήψεων είναι ζήτημα της πάλης ιδεών μέσα στην κοινωνία, μια πάλη την οποία πρέπει να διεξάγουμε σταθερά και με συνέπεια, καθημερινά και σε κάθε επίπεδο όλοι μαζί, ως μια νέα αντίσταση απέναντι σε φαινόμενα ρατσισμού και αντισημιτισμού, απέναντι στον επιθετικό λόγο ναζιστικών μορφωμάτων, για να μη ζήσουμε ποτέ ξανά διώξεις, εκτοπίσεις, ξεριζωμό», τόνισε ο Φώτης Κουβέλης, ο οποίος συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέα Παπαδόπουλο, σε μια λαμπρή εκδήλωση που χαιρέτισε επίσης ο πρεσβευτής της Γερμανίας στη χώρα μας, Βόλφγκαντ Ντολτ και ο Μάκης Μάτσας, πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Αθήνας.

Το «παρών» επίσης έδωσαν πολλά μέλη της Εβραϊκής Κοινότητας στην Αθήνα, ο Γιώργος Ρωμαίος αλλά και ο τελευταίος επιζών εβραίος αντιστασιακός, ο Μωΰς Γιουσουρούμ, 93 ετών σήμερα.

Η έκθεση που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τρισδιάστατα αντικείμενα και καταγεγραμμένες μαρτυρίες εβραίων αντιστασιακών –την επιμέλεια της έρευνας και την καταγραφή είχε ο νεαρός ιστορικός Ιάσονας Χανδρινός - είναι το αποτέλεσμα μιας ενδελοεχούς έρευνας που διήρκεσε παραπάνω από πέντε χρόνια ενώ ο γερμανός πρεσβευτής υπέγραψε με τον κ. Μάτσα ένα Σύμφωνο Συνεργασίας της γερμανικής Πρεσβείας και του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών με το Εβραϊκό Μουσείο της Ελλάδος.

«Στήνετε, κύριοι, ένα μνημείο στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Είναι σημαντικό για εμάς να κρατάμε άσβεστη την μνήμη για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εξ ονόματι της Γερμανίας», τόνισε ο Βόγκαντ Ντολτ.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...