Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2013

Süddeutsche Zeitung: Το Δημόσιο στην Ελλάδα «στραγγαλίζει»

«Το δημόσιο στραγγαλίζει» είναι ο τίτλος σημερινού δημοσιεύματος της Süddeutsche Zeitung, το οποίο αναφέρεται...στο υπέρογκο χρέος των Ελλήνων πολιτών προς το δημόσιο.

Όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, «οι αυξήσεις των φόρων για το πετρέλαιο θέρμανσης, τη βενζίνη, τον καπνό και τα εστιατόρια έχουν οδηγήσει σε μείωση και όχι αύξηση των δημοσίων εσόδων».

Το δημοσίευμα κάνει λόγο, επίσης, για εσφαλμένες υποθέσεις εκ μέρους των διεθνών πιστωτών. «Από τα 55 δισ. ευρώ που χρωστούν Έλληνες πολίτες και επιχειρήσεις στο κράτος σε φορολογία και πρόστιμα εν τέλει μόνο ένα ποσοστό θα μπει στα δημόσια ταμεία».

«Το γεγονός αυτό το θεωρεί πλέον δεδομένο και η τρόικα. Έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι μόνο περίπου το 20% του ποσού θα εισπραχθεί από το ελληνικό δημόσιο. Και αυτό επειδή πολλές επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν στο μεταξύ χρεοκοπήσει ή ανήκαν ούτως ή άλλως στο δημόσιο. Στο ποσό των 55 δισ. περιλαμβάνονται και τα πρόστιμα για οφειλές, τα οποία είναι συχνά πολλαπλάσια του ποσού της οφειλής. Σε περίπτωση όμως που ο οφειλέτης χρεοκοπήσει παύουν να υφίστανται και οι οφειλές του προς το δημόσιο», αναφέρει η SZ.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...