Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Handelsblatt: Η Ελλάδα ζητάει χαλάρωση του Μνημονίου!


Χαλάρωση του προγράμματος προσαρμογής, του λεγόμενου Μνημονίου, ζητάει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, που επικαλείται ένα κείμενο επτά σελίδων του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αναφέρει τις επιτυχίες κατά την εφαρμογή του.

Στο κείμενο αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, αναφέρονται τα εξής:

 «Η ελληνική κυβέρνηση βλέπει τις πρώτες επιτυχίες στον αγώνα κατά της βαριάς οικονομικής κρίσης. Έχει μπει ο θεμέλιος λίθος ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων και της ύφεσης»

Στη συνέχεια παρατίθενται οι αριθμοί που αποδεικνύουν τη βελτίωση, μεταξύ άλλων στη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 415 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πληρωμή των τόκων.

Βελτίωση παρατηρείται, κατά το έγγραφο και όσο αφορά στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, ενώ η εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα αυξάνεται, με τις καταθέσεις στις τράπεζες της χώρας να αυξάνονται μόνο το Δεκέμβριο κατά 6 δισ. ευρώ.

Με «πάτημα» τις θετικές αυτές ενδείξεις, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να πιέζει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για χαλάρωση ορισμένων όρων του Μνημονίου.

Η  Handelsblatt, επικαλείται πληροφορίες, ότι η Αθήνα πρότεινε προσωρινή δραστική μείωση του φόρου στα τρόφιμα, προκειμένου να στηριχθεί ο τουριστικός κλάδος τη θερινή περίοδο, αλλά και να κατευναστεί ο ελληνικός πληθυσμός συνολικά, που ταλαιπωρείται από σκληρή λιτότητα εδώ και τρία χρόνια.

Όμως η τρόικα δεν φέρεται διατεθειμένη για μεγάλες παραχωρήσεις, επαναλαμβάνοντας ότι η χρηματοδότηση του προγράμματος δεν περιλαμβάνει κανένα περιθώριο παρέκκλισης.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες κλιμάκια των διεθνών πιστωτών βρίσκονταν στην Αθήνα, απ’ όπου αναχώρησαν πρόωρα, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις, με σκοπό να συνεχιστούν τον Απρίλιο.

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...