Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ξαναδιαβάζοντας την Ελληνική Επανάσταση

Με αφορμή τον  εορτασμό της 25ης Μαρτίου, η Ελληνοαμερικανική Ένωση διοργανώνει την ανοιχτή συζήτηση «Ξαναδιαβάζοντας την Ελληνική Επανάσταση». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013, στις 18:00, στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και αποτελεί την πρώτη από σειρά συζητήσεων για ζητήματα εθνικής αυτογνωσίας.

Η ελληνική επανάσταση του 1821 υπήρξε γεγονός μεγάλης πολιτικής σημασίας  για τους ελληνικούς πληθυσμούς, γεωπολιτικής ανατροπής και ιδεολογικών κινητοποιήσεων για την Ευρώπη. Η νίκη των Ελλήνων εξαρτιόταν από τις μάλλον μικρές δυνάμεις τους και την πολιτική τους στρατηγική. Στο εσωτερικό μέτωπο πολεμούσαν και συγκροτούσαν αντιπροσωπευτικούς θεσμούς με βάση τις αρχές του ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Στην Ευρώπη διεθνοποιούσαν την υπόθεση των Ελλήνων, αρχικά με την βοήθεια του φιλελληνικού κινήματος και με την διπλωματία στην συνέχεια. Οι ελληνικές επαναστατικές ηγεσίες εκμεταλλεύτηκαν με περίτεχνο τρόπο τις προϋπάρχουσες γεωπολιτικές αντιθέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και τις παρόξυναν, διαμορφώνοντας σε αυτή την βάση τις διεθνείς συμμαχίες των Ελλήνων. Ωστόσο, ο πολύ αρνητικός συσχετισμός δυνάμεων μεταξύ Ελλήνων και Οθωμανών αποτέλεσε την αχίλλειο  πτέρνα των επαναστατημένων και καθόρισε την έκβαση του επαναστατικού εγχειρήματός τους.

Στη συζήτηση συμμετέχουν  διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί  και μελετητές:
O Ehdem Eldem, Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi, θα παρουσιάσει την ελληνική επανάσταση από την οθωμανική πλευρά. Η Σοφία Λαΐου, Επίκουρη Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα αναφερθεί στην σχέση των επαναστατημένων Ελλήνων με τους Οθωμανούς. Ο Πέτρος Πιζάνιας, Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας και Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, θα εκθέσει το στρατηγικό σχέδιο και την γεωπολιτική σημασία της Επανάστασης για τις ευρωπαϊκές δυνάμεις της εποχής
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Ε. Καραπιδάκης, Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

ΟΜΙΛΗΤΕΣ  • Ehdem Eldem (Καθηγητής Οθωμανικής Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Boğaziçi)
  • Σοφία Λαΐου (Επίκουρη Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
  • Πέτρος Πιζάνιας (Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες», Ιόνιο Πανεπιστήμιο)
Συντονιστής: Νίκος Ε. Καραπιδάκης (Καθηγητής Τμήματος Ιστορίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο)

Ημερομηνία  εκδήλωσης

Παρασκευή 5 Απριλίου 2012, 18:00

Διεύθυνση

Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

Είσοδος

Eίσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες

Ήρα Παπαδοπούλου (2103680052), ipapadopoulou@hau.gr, www.hau.gr/culture


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...