Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

"Έφυγε" ο δάσκαλος Στέλιος Παυλίδης

Έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο, ο σκηνοθέτης και δάσκαλος του θεάτρου Στέλιος Παυλίδης. Ο Στ. Παυλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938, σπούδασε θέατρο στη Βιέννη, στο Max-Reinhardt-Seminar, και κινηματογράφο στην Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών. Εργάστηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ελλάδα για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Τα τελευταία χρόνια είχε εγκατασταθεί στην Ελλάδα, διδάσκοντας υποκριτική θεάτρου, ενώ τον Οκτώβριο του 2009 ίδρυσε μαζί με ομάδα φοιτητών το εργαστήριο «Ελεύθερο Σχήμα».

Το 2004, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, δημιούργησε θεατρικό εργαστήρι στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού ανεβάζοντας Βόυτσεκ, και το 2005 παρουσίασε την πρώτη θεατρική παράσταση σε κείμενα των κρατουμένων γυναικών και του ιδίου, στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ τον Ιούλιο του 2007, στο Διεθνές Συμπόσιο των Δελφών, παρουσίασε με την ίδια ομάδα δρώμενο με τίτλο Ημέρες γυναικών. Μία από τις τελευταίες του θεατρικές σκηνοθεσίες ήταν το Home του David Storey, που παρουσίασε με τη θεατρική ομάδα "Ελεύθερο Σχήμα".

Στον κινηματογράφο είχε σκηνοθετήσει τις ταινίες Ο τοίχος ή Πώς πιάστηκε ο Ραμόν Νοβάρο (1977) με τους Βασίλη Διαμαντόπουλο - Χρήστο Τσάγκα, και τις KL Transit (1993) και Ένας ύποπτος πολίτης (1994), με τον Pierre Clementi, καθώς και ντοκιμαντέρ για την Κατοχή και την Απόδραση των Βούρλων. 
 

Ανακοίνωση  του Τομέα Πολιτισμού της ΔΗΜΑΡ  για τον θάνατο του Στέλιου  Παυλίδη


Η ΔΗΜΑΡ εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του  Στέλιου Παυλίδη. Σκηνοθέτης και  δάσκαλος, ο Στέλιος Παυλίδης σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στη  Βιέννη. Δίδαξε σε αρκετές δραματικές σχολές. Mάλιστα το 2009 ίδρυσε, με μια μικρή ομάδα φοιτητών, το «Ελεύθερο Σχήμα». Συνεργάστηκε με το ΚΕΘΕΑ και ανέβασε πολλές παραστάσεις σε θεραπευτικές κοινότητες και στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, ενώ ετοιμαζόταν να ανεβάσει παραστάσεις στις γυναικείες φυλακές Θήβας. Η Δημοκρατική Αριστερά εκφράζει  τα συλλυπητήριά της στους οικείους του.

- Σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ,  τον αποχαιρετά, υπενθυμίζοντας την αγαπημένη του φράση, που αποτελούσε την πεμπτουσία της μεθόδου του: "Στο θέατρο πριν μάθουμε να μιλάμε, μαθαίνουμε να ακούμε"...

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...