Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Πέθανε ο ακαδημαϊκός - γεωλόγος - Νικόλαος Αμβράζης


Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 84 ετών, άφησε ο Ακαδημαϊκός Νικόλαος Αμβράζης, ο οποίος κατείχε την έδρα των Γεωλογικών Επιστημών στην Ακαδημία Αθηνών.

Ποιος είναι ο Νικόλαος Αμβράζης

Ο Νικόλαος Αμβράζης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1929. Σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Imperial College του Λονδίνου. Δίδαξε ως καθηγητής Υδροδυναμικής στο ΕΜΠ (1962-1963) και Τεχνικής Σεισμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις (1961-1962) και στο Imperial College του Λονδίνου (1973-1994). Ηταν εταίρος της Βασιλικής Ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου και μέλος του Ινστιτούτου City and Guilds του Λονδίνου.

Διετέλεσε επί αρκετά έτη διευθυντής της Διεθνούς Ενώσεως Σεισμικής Μηχανικής και πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Τεχνικής Σεισμολογίας, όπως επίσης και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής της UNESCO σε θέματα σεισμικής επικινδυνότητας.

Διετέλεσε επίσης εκτελεστικός σύμβουλος σεισμικής Περιβαλλοντικής Προστασίας του ΟΗΕ, της UNESCO, όπως και της Διεθνούς Τραπέζης, για την ανακατασκευή διαφόρων πόλεων μετά από σεισμούς, και καθώς για την αντισεισμική κατασκευή μεγάλων φραγμάτων σε Αλγερία, Πακιστάν, Περού κ.α.

Ακόμα, διετέλεσε σύμβουλος της αγγλικής υπηρεσίας Τεχνικής Ασφάλειας για την κατασκευή της σήραγγας κάτω από την Μάγχη, ενώ κατά καιρούς ηγήθηκε ερευνητικών αποστολών του ΟΗΕ σε πολλές χώρες.

Το έτος 2003 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Ήταν συνεκδότης ή μέλος της συντακτικής επιτροπής έξι τεχνικών περιοδικών και είχε συγγράψει 310 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά, καθώς και έξι βιβλία.Πηγή:  | iefimerida.gr

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...