Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013

Τι έγραψε ο γερμανικός Τύπος για το τετ-α-τετ Τσίπρα και Σόιμπλε

Χωρίς μεγάλες αποκλίσεις στις προσεγγίσεις τους παρουσιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ τη συνάντηση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας ουσιαστικά για μία σύντομη συνομιλία από την οποία υπήρχαν ελάχιστες προσδοκίες και δίνοντας βάρος στην «προτροπή» του Σόιμπλε στον Τσίπρα να στηρίξει την «άνευ εναλλακτικής» πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Ο Σόιμπλε πιέζει τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπολίτευσης Τσίπρα» είναι ο τίτλος του Spiegel για τη συνάντηση, λέγοντας πως ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ «δεν μπόρεσε να περάσει τη θέση του» για το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας. Ο Σόιμπλε, γράφει το περιοδικό, «είχε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: κάλεσε τον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα που ακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση».

Με τα ίδια χρώματα περιγράφει τη συνάντηση και η Handesblatt, με τίτλο «Ο Σόιμπλε κάνει συστάσεις στον Τσίπρα». Η εφημερίδα στέκεται στην αναφορά των κύκλων του γερμανικού ΥΠΟΙΚ πως ο Σόιμπλε είπε «χωρίς αμφισημίες» πως στο ελληνικό πρόγραμμα «δεν υπάρχει εναλλακτική».

Από την πλευρά της, η Sueddeutsche Zeitung γράφει πως «ο Σόιμπλε συνετίζει ανεπιτυχώς τον Τσίπρα να αλλάξει πορεία». Στεκόμενη στον τόνο των αναφορών από το γερμανικό υπουργείο μετά τη συνάντηση, η εφημερίδα λέει ότι «εάν ο επικεφαλής της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης στόχευε τουλάχιστον σε μία ηπιότερη ρητορική του Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα, τότε απογοητεύτηκε».

«Μονομαχία των ξεροκέφαλων του ευρώ» χαρακτηρίζει το Focus τη συνάντηση, ξεκινώντας με τις αναφορές του Τσίπρα ότι η λιτότητα έχει αποτύχει στην Ελλάδα και καταλήγοντας με την απάντηση του Σόιμπλε ότι το πρόγραμμα «δεν έχει εναλλακτική».

Το n-tv αναφέρει ότι ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πτοήθηκε» από τη «σύσταση» του Σόιμπλε στην ασυνήθιστη, όπως την χαρακτηρίζει, συνάντηση. Ο γερμανός υπουργός, αναφέρει το δίκτυο, «χτύπησε σε τοίχο με την προτροπή του στον Τσίπρα να στηρίξει το πρόγραμμα λιτότητας».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...