Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

BBC: Οι Έλληνες καίνε τα δέντρα τους για να ζεσταθούν

Ως ένα από τα σημεία με το μεγαλύτερο βαθμό παράνομης υλοτομίας στην Ελλάδα περιγράφει τις πλαγιές του Ολύμπου ρεπορτάζ του BBC για το πώς οι Έλληνες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση καίνε ξύλα για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το κόψιμο των δέντρων στην περιοχή έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 300% τον τελευταίο χρόνο, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ο ανταποκριτής
του BBC στην Ελλάδα ακολουθεί τους δασοφύλακες στην περιπολία τους, σημειώνοντας ότι στην περιοχή έχουν εντοπιστεί συνταξιούχοι αλλά και επιτήδειοι να κόβουν δέντρα, έχουν κατατεθεί 250 μηνύσεις και έχουν εντοπιστεί και κατασχεθεί 300 τόνοι παράνομα κομμένου ξύλου.

Μόνο σε ένα σημείο της βουνοπλαγιάς η περίπολος εντοπίζει 600 κομμένα δέντρα, με την ηλικία μίας βελανιδιάς να προσδιορίζεται στα 54 έτη.

Εκπρόσωπος της δασοκομίας δηλώνει στο BBC ότι νιώθει άσχημα που ηλικιωμένοι άνθρωποι πηγαίνουν στο δάσος για να κόψουν ξύλα. Αλλά σημειώνει ότι το δάσος του Ολύμπου είναι ένα θαυμάσιο οικοσύστημα που πρέπει να προστατευθεί για την επόμενη γενιά.

Ο Βρετανός δημοσιογράφος συναντά και έναν παράνομο υλοτόμο, ο οποίος λέει ότι γνωρίζει πως παρανομεί, προσθέτοντας όμως ότι έχει εγγόνια που θα αρρωστήσουν από το κρύο. «Η σύνταξή μου έχει κοπεί και δεν έχω για πετρέλαιο θέρμανσης. Τι μπορώ να κάνω;», ρωτά ο ηλικιωμένος κάτοικος της περιοχής.

Έμπορος ξυλείας έξω στις παρυφές της Κατερίνης αναφέρει ότι οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 30%, την ώρα που οι αγορές ξυλείας στην περιοχή έχουν αυξηθεί από 25 σε 100.

Ένα ζευγάρι δασκάλων με παιδιά που βασίζονται στο αναμμένο τζάκι για θέρμανση μετά την περικοπή των μισθών τους δηλώνουν ότι είναι σαν να βιώνουν έναν οικονομικό πόλεμο.

Το ρεπορτάζ του BBC κάνει αναφορά και στην αιθαλομίχλη από την καύση ξύλου που δημιουργεί προβλήματα στην ατμόσφαιρα των μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα. Καταγράφονται οι μέθοδοι μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη, με τα ειδικά φίλτρα συσσώρευσης σωματιδίων να αποδεικνύουν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Η καθηγήτρια Κωνσταντίνη Σαμαρά που διενεργεί τους ελέγχους κάνει λόγο για τοξικές και καρκινογενείς ουσίες που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν αυξηθεί λόγω της καύσης ξύλων.

Ο ανταποκριτής του BBC
σχολιάζει ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα οι Έλληνες μετέρχονται πρωτοφανή μέτρα απλώς για να ζεσταθούν. «Οι Θεοί του Ολύμπου σήμερα προσφέρουν λίγη προστασία στα δάση και στο έθνος που πλήττεται από την κρίση», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...