Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Reuters: Διαψεύστηκαν οι απαισιόδοξες "διάσημες" προβλέψεις για Grexit

Διαψεύστηκαν οι απαισιόδοξες προβλέψεις διάσημων οικονομόλογων σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υποτιμήθηκε η πολιτική θέληση της Ευρώπης, υπογραμμίζει σε δημοσίευμά του το Reuters.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τον περασμένο Μάιο πολλοί ήταν εκείνοι που μιλούσαν για διάσπαση της ευρωζώνης και έξοδο της Ελλάδας από το ενιαίο νόμισμα. Επτά μήνες μετά το κλίμα έχει αντιστραφεί και «σε καμία περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πιστεύει σήμερα ότι επίκειται μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, ή κατάρρευση της ευρωζώνης. Οι προφητείες αυτές δείχνουν επιπόλαιες, ή στην καλύτερη περίπτωση πρόωρες. Το ευρώ έχει ανακάμψει έναντι του δολαρίου. Οι αποδόσεις των ομολόγων των υπερχρεωμένων χωρών όπως της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, έχουν υποχωρήσει».

Παράλληλα, στο άρθρο του Reuters γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε κορυφαίους οικονομολόγους όπως τον Ρουμπινί και τον Κρούγκμαν και στα σενάρια καταστροφής που έγραφαν για την Ελλάδα και την βέβαιη έξοδο από το ευρώ.

«Τον Μάιο και ενώ η ευρωζώνη βυθιζόταν βαθύτερα στην ύφεση, ο Κρούγκμαν δημοσίευσε στους New York Τimes ένα από τα πιο απαισιόδοξα άρθρα για το ενιαίο νόμισμα με τίτλο 'Αποκάλυψη Αρκετά Σύντομα'. Ξαφνικά έχει γίνει εύκολο να δει κανείς πως το ευρώ - αυτό το μεγάλο, ελαττωματικό πείραμα της νομισματικής ένωσης χωρίς πολιτική ένωση- μπορεί να αρχίσει να διαλύεται. Δεν μιλάμε για μια μακρινή προοπτική. Τα πράγματα θα μπορούσαν να καταρρεύσουν με απίστευτη ταχύτητα μέσα σε λίγους μήνες, όχι χρόνια».

Επίησης, υπεθυμίζονται και δηλώσεις του Τζορτζ Σόρος, σε συνέδριο στην Ιταλία o οποίος έλεγε στις αρχές Ιουνίου, ότι η Γερμανία έχει περιθώριο τριών μηνών για να αποτρέψει την καταστροφή της Ευρώπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...