Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

New York Times: Παρασκήνιο στην επαναγορά ελληνικού χρέους και ο ύποπτος ρόλος του ΔΝΤ

«Τα hedge funds πέτυχαν αξιόλογα κέρδη στην ελληνική επαναγορά χρέους» είναι ο τίτλος του νέου δημοσιεύματος των New York Times που θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Συγκεκριμένα κάνει εκτενή αναφορά στη μη αξιοποίηση της ρήτρας συλλογικής δράσης (CAC's) στην επαναγορά ελληνικού χρέους και επισημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ «έπαιξε με τους φόβους της Ευρώπης» με αποτέλεσμα να στοιχίσει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων 2 δισ. ευρώ περισσότερα. Το άρθρο αποκαλύπτει πως Νοέμβριο ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν είχε λάβει e-mail από το υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank Χακάν Βολίν σύμφωνα με το οποίο η επιστράτευση ρητρών συλλογικής δράσης (collective action clauses - CAC's) στην εξεταζόμενη τότε επαναγορά ελληνικού χρέους δεν θα προκαλούσε προβλήματα είτε στην Ελλάδα είτε στη ζώνη του ευρώ. Το στέλεχος της Deutsche Bank πρότεινε στην Ευρώπη να υιοθετήσει σκληρή στάση απέναντι στα ιδιωτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου που είχαν αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Επιπλέόν, σύστηνε στους ευρωπαίους αξιωματούχους να χρησιμοποιήσουν CAC's ώστε να πωλήσουν σε χαμηλότερη τιμή από ό, τι θα αποδέχονταν οικειοθελώς.

Ο Χακάν Βολίν υποστήριζε πως η κίνηση αυτή ήταν καθ 'όλα νόμιμη, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα. Στόχος ήταν τα hedge funds να πουλήσουν στα επίπεδα των 28 - 30 λεπτών ανά ευρώ, αντί των 34 - 35 λεπτών ανά ευρώ, κάτι που θα μείωνε το χρέος με λογικό κόστος.

Οι «New York Times» υποστηρίζουν ότι η μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης «είναι μια άλλη υπενθύμιση για το πώς οι ιδιώτες επενδυτές έχουν καταφέρει να εξουδετερώσουν τους ευρωπαίους αξιωματούχους σε διάφορα στάδια της κρίσης χρέους».

Επικαλούνται, δε, τον διάσημο νομικό του Duke University Μίτου Γκουλάτι σύμφωνα με τον οποίο με την ενεργοποίηση των ρητών η Ευρώπη θα μπορούσε να εξοικονομήσει 2 δισ. ευρώ. «Απλά δεν καταλαβαίνω γιατί το έκαναν αυτό», δήλωσε ο Γκουλάτι, προσθέτοντας ότι η επαναγορά χρέους με ενεργοποίηση των CAC's θα ήταν μια εύκολη συναλλαγή κατά την οποία τα hedge funds θα εξακολουθούσαν να έχουν μεγάλα κέρδη.

Οι «New York Times» υποστηρίζουν πως στην απόφαση για τη μη ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης ρόλο διαδραμάτισε και το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) το οποίος «έπαιξε με τους φόβους» των Βρυξελλών, της Ρώμης και της Μαδρίτης ότι η σκληρή γραμμή προσέγγισης των hedge funds θα μπορούσε να δημιουργήσει άλλον έναν γύρο χάους στην αγορά, καθώς αν η Αθήνα ανάγκαζε τους ομολογιούχους να δεχτούν χαμηλότερες τιμές, οι επενδυτές θα σταματούσαν να αγοράζουν τα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται υπό πίεση».Μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Τσαρλς Νταλάρα πέταξε στην Αθήνα στα μέσα Νοεμβρίου για να τονίσει στην κυβέρνηση ότι η επίκληση των ρητρών θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα και τη ζώνη του ευρώ. Αναφορές που εμφανίζεται να έκανε και στα υψηλότερα κλιμάκια της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης, πρέπει τα δύο τρίτα των επενδυτών να συμφωνήσουν με την τιμή προσφοράς. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί. Η εφημερίδα επικαλείται και την άποψη του οικονομολόγου στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη Ζορομίν Ζελτεμάγιερ σύμφωνα με τον οποίο η χρήση των ρητρών στο πλαίσιο των κανόνων δεν θα προκαλούσε αναστάτωση. Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν επενδυτικά κεφάλαια όπως τα Greylock Capital, Fir Tree, Brevan Howard και Third Point, τα οποία κατέγραψαν κέρδη έως και 100% από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.

Πηγή: iefimerida.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...