Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου 2012

Τσόμσκι: Καταστρέφουν την Ελλάδα και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης

Καταπέλτης κατά της λιτότητας ήταν ο Νόαμ Τσόμκσι σε πρόσφατη συνέντευξή του, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική που εφαρμόζεται απειλεί την Ελλάδα, αλλά και το κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης με καταστροφή. «Η πολιτική αυτή... καταστρέφει την Ελλάδα», δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο να διευκρινίσει πως δεν ενστερνίζεται θεωρίες συνωμοσίας και δεν πιστεύει ότι η Ε.Ε. επιδιώκει ηθελημένα να καταστρέψει οικονομίες χωρών όπως η Ελλάδα. Πιστεύει πως η πολιτική αυτή υιοθετήθηκε για την αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή.

«Τα μέτρα λιτότητας είναι βέβαιο ότι δεν μπορούν να αναθερμάνουν μία οικονομία, ούτε να αποπληρώσουν το χρέος. Αντίθετα, το χρέος διογκώνεται. Και δεν είναι πως αυτές οι πολιτικές δεν δουλεύουν τώρα και θα αποδώσουν αργότερα. Αυτές οι πολιτικές δεν θα αποδώσουν καρπούς ποτέ», δήλωσε κατηγορηματικά.

Σύμφωνα με τον Τσόμσκι, τα μέτρα που υιοθέτησε η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης σε πολλά κράτη μέλη ήταν αντιπαραγωγικά και συνετέλεσαν στην καταστροφή του κοινωνικού μοντέλου, που επί πολλά έτη ήταν ιερό στην Ευρώπη. Ο Τσόμσκι μάλιστα έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη επίθεση» στο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης, με επιπτώσεις που ήδη είναι ορατές. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι «ο ελληνικός λαός πιέζεται πέρα από τις δυνατότητές του» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα ωθείται να ζήσει με το βιοτικό επίπεδο της δεκαετίας του '60».

«Ουσιαστικά έχουμε πόλεμο τάξεων. Είναι μία προσπάθεια να σπάσει το κοινωνικό συμβόλαιο, το ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας», δήλωσε.

Επέρριψε, όμως, ευθύνες και στις προηγούμενες κυβερνήσεις της χώρας. «Υπάρχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα στην Ελλάδα», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε να επιρρίψουμε τα πάντα στην τρόικα. Νομίζω, όμως, ότι η πολιτική της ήταν αρκετά κακή. Η Ελλάδα ήταν από πολλές απόψεις μία δυσλειτουργική κοινωνία. Για παράδειγμα, οι πλούσιοι δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους… Μέχρις ενός βαθμού το ίδιο ισχύει και σε άλλα μέρη, όπως στις ΗΠΑ, αλλά στην Ελλάδα είναι ακραίο».

Θέλοντας μάλιστα να διορθώσει εσφαλμένες εντυπώσεις, αναφέρθηκε στην άποψη που έχουν οι Ευρωπαίοι του Βορρά για τους Έλληνες. «Αναφέρθηκε στις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά ότι οι Έλληνες δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερο από ό,τι οι Βόρειοι Ευρωπαίοι» τόνισε.

Ερωτηθείς για το ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθηθεί, ο Ν. Τσόμσκι ζήτησε μία «αναπτυξιακή πολιτική για την ευρωζώνη». «Βλέπουμε μία πραγματική καταδίκη του κοινωνικοοικονομικού συστήματος στο οποίο ζούμε… Υπάρχει τεράστιος αριθμός ανθρώπων εκτός εργασίας», κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...