Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012

Suddeutsche Zeitung: «Η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα δύο χρόνια και 30 δισ. ευρώ!»

«Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον 30 δισεκατομμύρια ευρώ και άλλα δύο χρόνια για να ορθοποδήσει», αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung. Μάλιστα αφήνει «ανοιχτό» και το εάν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση του πακέτου στήριξης.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πήγες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως είναι αμφίβολο εάν η Ελλάδα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2020, ενώ οι δανειακές ανάγκες της θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια.

Επιπρόσθετα τονίζεται ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από την εξωτερική βοήθεια και μετά το 2014 και επισημαίνει ότι η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία συναντάται αύριο στο Βερολίνο με την Άγγελα Μέρκελ, έχει ζητήσει να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, με την ανάληψη από την Ευρώπη του κόστους που συνεπάγεται αυτή η χρονική μετατόπιση. 

Στο ίδιο άρθρο αναφέρεται και το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την τρόικα, εφόσον η Ελλάδα δεν μπορεί να τηρήσει τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματα.

Επικαλούμενη μαρτυρίες τριών κεντρικών τραπεζιτών, η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει ότι αιτίες της «τρύπας» θεωρούνται η υστέρηση των 10 δισεκατομμυρίων που προέκυψε με την έναρξη του δεύτερου προγράμματος, η μη τήρηση των δεσμεύσεων στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, κυρίως στις ιδιωτικοποιήσεις και στο φορολογικό  και η ύφεση που οδηγεί σε μείωση των κρατικών εσόδων και σε αύξηση της ανεργίας.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι αν και οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης επιθυμούν την παραμονή της Ελλάδας στο κοινό νόμισμα, διστάζουν να διαθέσουν τους απαραίτητους επιπλέον πόρους, φοβούμενες τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...