Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2012

FT Deutschland: Την Ελλάδα κρατούν στο ευρώ, Ομπάμα, Μέρκελ και Τζιαμπάο

«Υπεύθυνοι» για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη είναι η γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο κινέζος πρόεδρος, Βεν Τζιαμπάο, οι ηγέτες δηλαδή των τριών υπερδυνάμεων που είναι πιο ισχυροί από τις αγορές. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα FT Deutschland.

Τα τρία αυτά κέντρα εξουσίας χρειάζεται, επιθυμούν και εν μέρει μπορούν να επιτύχουν την ηρεμία.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι πριν το καλοκαίρι του 2012, σε εμπιστευτικές συναντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο συζητείτο πώς η Ελλάδα θα αποβαλλόταν από την Ευρωζώνη

Τότε, όμως, υπήρξε μία εξωτερική παρέμβαση, ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ, συναντήθηκε με τον γερμανό υπουργό οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο νησί Συλτ. Ο αμερικανός υπουργός ξεκαθάρισε ότι το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται οι ΗΠΑ είναι οι αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και ο κίνδυνος μίας νέας διεθνούς ύφεσης εξαιτίας της κρίσης στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με του FT Deutschland, ο αμερικανός πρόεδρος δεν θέλει να χάσει τις επερχόμενες εκλογές, κάτι το οποίο επιθυμούν και οι Ευρωπαίου.

Από την πλευρά τους οι Κινέζοι κατέστησαν σαφές ότι δεν κατανοούν πως ένα μέλος της Ευρωζώνης μπορεί να αποπεμφθεί από αυτήν χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα, τη στιγμή που δηλώνουν απερίφραστα πως «θέλουμε το ευρώ να παραμείνει ανέπαφο».

Αλλώστε και στην Κίνα τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασισθεί ποια θα είναι η νέα ηγεσία, οπότε και από την πλευρά αυτή επιθυμείται η διατήρηση ηρεμίας.

Από ότι φαίνεται, η τριμερής συμμαχία λειτούργησε. Η γερμανίδα καγκελάριος ξαφνικά άρχισε να επαινεί τους Έλληνες, οι Κεντρικές Τράπεζες καθησύχασαν τις αγορές, ενώ η Κίνα άρχισε και πάλι να αγοράζει περισσότερα ευρωπαϊκά ομόλογα με αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Οπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα αν οι τρεις αυτές υπερδυνάμεις, ΗΠΑ, ΕΕ ή και Ευρωζώνη με Κίνα παραμείνουν ενωμένες, δεν μπορεί να υπάρξει κερδοσκοπία.

Η FT Deutschland ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι υπάρχει μίας μορφής συνομωσία, ένα μυστικό σύμφωνο ή παρόμοιες ανοησίες. Οπως τονίζει η εφημερίδα, μάλιστα, «στα σενάρια συνομωσίας ανήκουν φήμες ότι η έκθεση της Τρόικα για την Ελλάδα θα δημοσιοποιηθεί την ημέρα των αμερικανικών εκλογών, ή η άποψη που διατυπώνεται από κάποιους στις Βρυξέλλες ότι η Μέρκελ μετά την επίσκεψή της στην Κίνα μετέβαλε την πολιτική της έναντι της Ελλάδας».

Τα πράγματα είναι κάπως πιο πολύπλοκα. Τα κράτη δεν έχουν φίλους, αλλά συμφέροντα, πράγμα που ισχύει σε κάποιο βαθμό και για τους πολιτικούς. Οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων είχαν κατά το τελευταίο διάστημα κοινά συμφέροντα, ωστόσο, παραμένει αμφίβολο το αν θα συνεχίσει να υπάρχει κοινή γραμμή.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει αν ο Μπαράκ Ομπάμα χάσει τις εκλογές από τον Ρόμνεϊ, και αυτός πάλι να επιδείξει λιγότερο ενδιαφέρον για την Ευρώπη ήξεκινήσει διαμάχη με την Κίνα, όπως αναφέρεται στο προεκλογικό του πρόγραμμα.

Οσον αφορά την Κίνα κάτι μπορεί να πάει στραβά και η αδύναμη ηγεσία να αναζητήσει ώθηση μέσω μίας σύγκρουσης με την Ιαπωνία ή με άλλες γειτονικές χώρες.

Τέλος, η Ανγκελα Μέρκελ μπορεί να θεωρήσει ότι της είναι πιο σημαντική η συνοχή της κυβέρνησης συνασπισμού απ' ό,τι το υρώ, ενώ και οι ίδιοι οι Έλληνες σε κατάσταση πανικού μπορεί από μόνοι τους να ζητήσουν να φύγουν από την Ευρωζώνη.

«Αυτές όμως είναι οι πιο απίθανες εκδοχές, στις οποίες θα στοιχημάτιζαν μόνον οι επαγγελματίες απαισιόδοξοι» καταλήγει το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας .

Πηγή: | iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...