Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Αυτά είναι τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η ΔΗΜΑΡ

Τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν και ποια ισοδύναμα θα μπορούσαν να τα υποκαταστήσουν, κατέθεσε στις 2 Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή την άφιξη της Τρόικα και τη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Τα μέτρα που πρέπει να εξαιρεθούν σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ είναι τα εξής:
  • Οι Περικοπές στα αναπηρικά επιδόματα (272 εκατ. €)
  • Η οριζόντια περικοπή όλων των δώρων των συνταξιούχων(2,2 δις €)
  • Η Αύξηση των ενσήμων για χορήγηση πλήρους σύνταξης από τα 4.500 στα 6.000 (30 εκατ. €)
  • Εδώ μπορεί να προβλέπεται ότι από τα 55έτη και πάνω θα ισχύει το παλιό καθεστώς, από τα 50- 55έτη να απαιτούνται 5000 ένσημα και το μέτρο να λειτουργεί ως διαρθρωτικό για τις νεώτερες ηλικίες
  • Η Κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών (114 εκατ. €)
  • Η Αύξηση των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών (40 εκατ. €)
  • Η Κατάργηση των δώρων των δημοσίων υπαλλήλων (339 εκατ. €)
Επίσης όπως τονίζει το κόμμα στην ανακοίνωσή του κατά τη διάρκεια των συζητήσεων του κλιμακίου της Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο, τις δύο τελευταίες ημέρες, αναδείχθηκαν και ζητήματα που αφορούν την επιμήκυνση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 καθώς και στις απολύσεις στο δημόσιο, τα οποία σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ και αυτά πρέπει να αποκρουσθούν.
Επίσης, η Δημοκρατική αριστερά προχωρά ένα βήμα παρακάτω και καταθέτει τα ισοδύναμα μέτρα που αφορούν μειώσεις δαπανών, λειτουργικές και διαρθρωτικές σε μεγέθη επιπλέον των μεγεθών που προτείνονται από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα η ΔΗΜΑΡ προτείνει:
  • Στην Εθνική Αμυνα:
Αναδιοργάνωση δομών λειτουργίας των ενόπλων δυνάμενων με διατήρηση του αξιόμαχου αυτών(μείωση λειτουργικών δαπανών , Κλείσιμο/αξιοποίηση στρατοπέδων – νοσοκομείων & αξιοποίηση εξοπλισμού): ΣΥΝΟΛΟ 450 εκατ. €.
Μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων ΣΥΝΟΛΟ 163 εκατ. €.
  • Στην Υγεία:
Πλήρης ενεργοποίηση του συστήματος ελέγχου των προμηθειών Υγείας , καθιέρωση πρωτοκόλλου εξετάσεων για εξετάσεις άνω των 200€, εσωτερίκευση των μαγνητικών και αξονικών τομογραφιών των νοσοκομείων: ΣΥΝΟΛΟ: 370 ΕΚΑΤ. €
  • Στην Ενέργεια:
Μείωση της επιδότησης ΑΔΙ (Αποδεικτικά Δικαιώματα Ισχύος) και ΜΑΜΚ (Μηχανισμός Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους) στις επιχειρήσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση φυσικού αερίου: ΣΥΝΟΛΟ 250 εκατ. €
Επίσης η ΔΗΜΑΡ τονίζει ότι είναι αναγκαίος ο επανέλεγχος από μηδενική βάση του συνόλου των εκτεταμένων φοροαπαλλαγών, με στόχο την συνολική εξοικονόμηση 330 εκατ. €. Τονίζει, μάλιστα, πως η μείωση των φοροαπαλλαγών κοινωνικού χαρακτήρα (229 εκατ. €), που προβλέπεται στο σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης πρέπει να αντικατασταθεί. Για το λόγο αυτό η ΔΗΜΑΡ προτείνει τη ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου στα μέτρα των 11,5 δισ. το οποίο σημαίνει πως ναι μεν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ, όπως τελικώς καταλήξουν, να ψηφιστούν, αλλά για  ένα τμήμα όμως από το συνολικό πακέτο μέτρων θα υπάρχει η δυνατότητα μη εφαρμογής, εφόσον, όπως τονίζει η ΔΗΜΑΡ, «πετύχουμε ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση από καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και εξυγίανση των δαπανών λειτουργίας /προμηθειών. Αν, δηλαδή, για το 2013, 2014 κλπ , απολογιστικά προκύπτει πλεονάζον έσοδο από τα προβλεπόμενα, αυτομάτως θα γίνεται ισοδύναμη αφαίρεση για το επόμενο έτος από το συνολικό πακέτο .
Στη ρήτρα ισοδύναμων(πακέτο μέτρων) πρέπει να ενταχθούν αυτά τα μέτρα, που θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως κοινωνικά δυσβάστακτα.
Η πρόβλεψη που ήδη υπάρχει να επιμεριστούν τα μέτρα στους 2 επόμενους προϋπολογισμούς και όχι μόνο σε αυτόν του 2013 , καθώς και το ενδεχόμενο χρονικής επιμήκυνσης , κάνει δυνατή την κάλυψη του δημοσιονομικού στόχου με την ενίσχυση του σκέλους των εσόδων.
Η ρήτρα δημοσιονομικού ισοδύναμου πρέπει να νομοθετηθεί.
Το αίτημα να προβλεφτεί στο νόμο η ρήτρα ισοδύναμου συνιστά (αντιστρόφως) ανάλογη ενέργεια με την πρόβλεψη του Μνημονίου ότι ενδεχόμενη απόκλιση από τους στόχους πρέπει να «ισοφαριστεί» με επιπλέον μέτρα.
Η ΔΗΜΑΡ θεωρεί ότι απαιτείται η συμπερίληψη στον εφαρμοστικό νόμο του ενδεχόμενου επέκτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής», καταλήγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...