Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Φιάσκο το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών βουλευτών στην Ελβετία

Με καθυστέρηση 6 μηνών δημοσιοποίησε η Βουλή την αρνητική απάντηση των ελβετικών αρχών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς που τυχόν να διατηρούν Έλληνες βουλευτές στη χώρα τους, επικαλούμενες το σχετικό απόρρητο και οδηγώντας σε φιάσκο τη σχετική πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη άνοιξη ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, και ο αρμόδιος αντιπρόεδρος, Ευάγγελος Αργύρης, είχαν ζητήσει από όλους τους βουλευτές να εξουσιοδοτήσουν την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών προκειμένου να ζητήσουν στοιχεία από τις ελβετικές αρχές για πιθανούς «αδήλωτους» τραπεζικούς λογαριασμούς πολιτικών.

Στην ουσία, κάθε βουλευτής υπέγραφε μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία επισήμαινε ότι εξουσιοδοτεί της ελληνικές αρχές να ερευνήσουν εάν διατηρεί λογαριασμούς στην Ελβετία.

Στο συγκεκριμένο αίτημα πάντως, οι ελβετικές αρχές είχαν απαντήσει με e-mails ήδη από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο ότι το νομικό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να παράσχουν τα συγκεκριμένα στοιχεία και αναφέρουν:

«Όπως ήδη σας έχουμε απαντήσει στα mail μας της 25ης Απριλίου και της 11ης Μαΐου 2012 δεν είναι στη πολιτική των Ελβετικών Τραπεζών να προωθούμε τέτοια αιτήματα στο σύνολο των μελών μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου μπορούν απευθείας να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες τους σε περίπτωση που διατηρούν λογαριασμούς στην Ελβετία. Σε κάθε περίπτωση οι Ελβετικές Τράπεζες δεν είναι υποχρεωμένες να επιβεβαιώνουν ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο δεν έχει λογαριασμούς σε αυτές. Είναι επίσης γεγονός ότι η πολιτική ορισμένων τραπεζών είναι να μην επιβεβαιώνουν τέτοια αρνητικά αιτήματα».

Δήλωση αντιπροέδρου της Βουλής: Γνωστοποιήσαμε δεν αποκρύψαμε

Μετά τις αντιδράσεις που ξεσήκωσε η καθυστερημένη δημοσιοποίηση της αρνητικής απάντησης των ελβετικών αρχών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Έλεγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, Θανάσης Νάκος, δήλωσε ότι μόλις χθες, 12 Σεπτεμβρίου, συνεκλήθη σε πρώτη συνεδρίαση της διευρυμένης επιτροπής για τον έλεγχο των οικονομικών των βουλευτών

Κατά τη συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε τους βουλευτές όλων των κομμάτων, τους δικαστικούς και τους καθηγητές που μετέχουν στην Επιτροπή για την ύπαρξη της επιστολής της Ένωσης Ελβετικών Τραπεζών, αντίγραφο της οποίας δόθηκε σε όλους την επόμενη ημέρα.

Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος όχι μόνο δεν απέκρυψε την ύπαρξη της επιστολής αλλά αντίθετα τη γνωστοποίησε και την κοινοποίησε στα μέλη της Επιτροπής στην πρώτη της.

 skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...