Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012

Αυγούστου Στρίντμπεργκ «Ο Πατέρας»

«… ζήσαμε τη ζωή μας χωρίς να την καταλάβουμε, τη ζήσαμε σα μικρά παιδιά γεμάτα φαντασίες και όνειρα, γεμάτα ιδανικά και ψευδαισθήσεις.  Ώσπου επιτέλους ξυπνήσαμε με το κεφάλι κάτω και τα πόδια ψηλά – κι αυτός που μας ξύπνησε ήταν κι αυτός υπνοβάτης…» (από τον «Πατέρα»)
 Λίγες ακόμη οι παραστάσεις για το κλασσικό κορυφαίο έργο «Ο Πατέρας» του Σουηδού πρωτοπόρου του θεάτρου Αυγούστου Στρίντμπεργκ, που αγαπήθηκε από το κοινό και θα παίζεται έως την Κυριακή 8 Απριλίου 2012.
Ο «ΠΑΤΕΡΑΣ» παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου «Προσωδία» και το «Θέατρο Χρωμάτων», σε απόδοση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Βούρου, στο θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής» (τηλ: 210-3425.637, Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού), στα πλαίσια του Έτους Στρίντμπεργκ, 2012 (100 χρόνια απ’ τον θάνατο του συγγραφέα). Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο 9:00 μμ., Κυριακή 7:30 μμ.

Ο Αύγουστος Στρίντμπεργκ, χαρισματικός προφήτης του θεάτρου του 20ου αι. που άνοιξε ορίζοντες καλλιτεχνικής έκφρασης και ανθρώπινης ειλικρίνειας γεφυρώνοντας τον 19ο με τον 20ο αιώνα με ένα ακροβατικό, θανάσιμο άλμα, έγραψε τον «Πατέρα» στη Βαυαρία το 1887.
«Ο Πατέρας» είναι μια θανάσιμη αναμέτρηση ανάμεσα στον Ίλαρχο (Άντολφ), στρατιωτικό και σεβαστό επιστήμονα, και τη σύζυγό του Λάουρα σχετικά με την ανατροφή και μόρφωση της κόρης τους Βέρθας. Η υπόθεση παίρνει πολύ σοβαρή τροπή όταν η Λάουρα «υποβάλλει» στον άντρα της πώς μπορεί να μην είναι αυτός ο φυσικός πατέρας. Μέσα στη δίνη της αμφιβολίας και του πάθους, ο «πατέρας», νικημένος, οδηγείται στην παραφροσύνη …
Όλο το δράμα ξετυλίγεται στο σπίτι του Ίλαρχου, στο οποίο βασιλεύει γυναικοκρατία και κρυφή διακυβέρνηση από τη γυναίκα. Στον «Πατέρα», ο συγγραφέας σκιαγραφεί με ψυχογραφική μαεστρία τη σύγκρουση των φύλων βλέποντας στην πάλη άντρα-γυναίκας μια στοιχειακή αναμέτρηση που παίρνει διαστάσεις φυσικού νόμου.
Η γυναίκα άσκησε πάνω στη ζωή του Στρίντμπεργκ μια αντιφατικά μαγνητική έλξη… Θεωρήθηκε μισογύνης… Για τον μισογυνισμό του, την πιο διάσημη ‘ασθένειά’ του, ο συγγραφέας έχει πει πως είναι «η άλλη όψη της έντρομης έλξης που νιώθω για το αντίθετο φύλο». Ο Στρίντμπεργκ -που παντρεύτηκε τρεις φορές- έχει συνειδητοποιήσει όσο κανείς άλλος το μοιραίο βάρος της γυναίκας μέσα στη ζωή. Η γυναίκα, κάποτε στο προσκήνιο της ιστορίας, έχει αποσυρθεί ηττημένη στα παρασκήνια. Μια πανάρχαιη ήττα που δεν ξεχάστηκε ποτέ…
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΤΗΣ

«Ο Πατέρας» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ
Απόδοση:  Νίκος Γκάτσος
Σκηνοθεσία:  Γιώργος Βούρος
Σκηνικά:  Ανδρέας Σκούρτης
Κοστούμια:  Δημήτρης Ανδριανός
Μακιγιάζ:  Χριστόφορος Τρούσας
Βοηθός σκηνοθέτη:  Μαρία Σκούπα
Φωτογραφίες:  Λουκάς Βασιλικός
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ίλαρχος:  Γιώργος Βούρος
Λάουρα:  Μαρία Σκούπα
Σβερντ-Νιεντ:  Σπύρος Δημακόπουλος  – Λάμπρος Κόκκορης
Πάστορας:  Δημήτρης Ανδριανός
Γιατρός:  Γιώργος Γεωργίου
Μάργκαρετ:  Λαμπρινή Λίβα
Βέρθα:  Ελένη Σταυράκη-Κοντοσταύλου
Θέατρο «Βαφείο-Λάκης Καραλής, τηλ. ταμείου: 210-3425.637
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού
Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9:00 μμ., Κυριακή στις 7:30 μμ.
Τιμή εισιτηρίων: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό και άνω των 65 ετών, ατέλειες, άνεργοι δωρεάν.
Διάρκεια: 115 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...