Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2011

Μετανάστες και Ρομά στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα εν μέσω της Κρίσης - Μια Συζήτηση Επίκαιρη;

Γιατί τώρα? Γιατί είναι επίκαιρη μια συζήτηση για τις μειονότητες και την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση σήμερα, εν μέσω μιας κρίσης που προσβάλλει το δικαίωμα στην εκπαιδευτική διαδικασία για όλο και ευρύτερες ομάδες του πληθυσμού της χώρας?

Η μεγάλη εισροή ομογενών και αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1990 προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, προβληματισμούς και πολιτικές ως προς την εκπαιδευτική τους ενσωμάτωση. Εδώ και δύο χρόνια, η ολοένα και οξύτερη οικονομική κρίση που φαντάζει αδιέξοδη για το σύνολο του πληθυσμού, φέρνει το εθνικό εκπαιδευτικό σύστημα αντιμέτωπο με περικοπές και ελλείψεις και πρωτοφανή προβλήματα.

Ποιες είναι οι πολιτικές ένταξης και ενσωμάτωσης ευπαθών ομάδων, είτε μεταναστών είτε Ρομά, στην εκπαιδευτική διαδικασία; Ποιες οι προσπάθειες κρατικών και μη κρατικών φορέων για την κοινωνική ένταξή τους και πόσο βάλλονται στην παρουσα συγκυρία?

Πώς προσδιορίζεται η κοινωνική συνοχή της χώρας σε σχέση με τον παράγοντα «παιδιά από οικογενειες μεταναστών και Ρομά» και πώς επηρεάζεται σε μια συγκυρία σαν και την σημερινή, όπου η οικονομική και κοινωνική ανασφάλεια βάλλει τόσο τους πολίτες όσο και τους κατοίκους της Ελλάδας;

Το πρόγραμμα ACCEPT PLURALISM (του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου, χρηματοδοτούμενο από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Γενικής Διεύθυνσης Ερευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η ΜΚΟ ΑΝΤΙΓΟΝΗ (Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για τον Ρατσισμό) καλούν ερευνητές και εκπαιδευτικούς άμεσα εμπλεκόμενους με το θέμα να συζητήσουν και να σχολιάσουν τα παραπάνω ερωτήματα.

Iνστιτούτο Goethe
Ομήρου 14-16, Αθήνα
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011
17:30 - 21:30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...