Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011

"Αναγκαίος ο καθορισμός αυστηρού θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων"

Λήψη συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης
από τον Πρωθυπουργό


Να ληφθεί συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία για να καλυφθεί το σημαντικό θεσμικό κενό που υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων προτείνει ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Πρωθυπουργό, κ. Λ. Παπαδήμο, και τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Τ. Γιαννίτση, και Δικαιοσύνης, κ. Μ. Παπαϊωάννου.

Ειδικότερα, στο έγγραφό του ο Βουλευτής αναφέρει: «στο άρθρο 29, παρ. 1 (εδ.1) του Συντάγματος του 1975 προβλέπεται ρητά και για πρώτη φορά στην Ελληνική συνταγματική πραγματικότητα η θέσπιση του πολιτικού κόμματος. Η διάταξη αυτή είχε ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο επειδή expressis verbis αναγνωρίζει το θεσμό, αλλά και διότι δεν τον εννοεί ως εξειδίκευση ή συνέπεια απλώς της συνταγματικής εγγύησης του συνεταιρίζεσθαι ή ως διαπλαστική ερμηνεία των αρχών του πολιτεύματος. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη διάταξη αυτή «Έλληνες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα, μπορούν ελεύθερα να ιδρύουν και να συμμετέχουν σε πολιτικά κόμματα, που η οργάνωση και η δράση του οφείλει να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού καθεστώτος». Ο συνταγματικός νομοθέτης αναγνωρίζει μεν κάποια οργάνωση και δράση του πολιτικού κόμματος, ωστόσο δεν προσδιορίζει με σαφήνεια το είδος της οργάνωσης αυτής και της δράσης. Συνεπώς, δεν καθορίζει τη νομική μορφή του θεσμού, το εάν δηλαδή απαιτείται η περιβολή του πολιτικού κόμματος με νομική προσωπικότητα, ενώ δεν τίθεται σαφές νομοθετικό πλαίσιο που καθορίζει την έννοια του πολιτικού κόμματος».

Επιπλέον επισημαίνει ότι «η κοινοβουλευτική δημοκρατία εδράζεται πάνω στο πολυκομματικό σύστημα, έτσι ώστε η πρώτη να μην μπορεί να νοηθεί χωρίς το θεσμό του πολιτικού κόμματος και τελικά η λειτουργία των λοιπών αναγνωρισμένων θεμελιωδών συνταγματικών θεσμών να έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την ύπαρξη των κομμάτων. Ταυτόχρονα καθίσταται κατανοητό ότι η έλλειψη σαφούς και αυστηρού πλαισίου λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων πρέπει να καλυφθεί και ότι πρέπει να υπάρξει αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός αυτού. Είναι κρίσιμο, μεταξύ άλλων, το νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο να προβλέπει διατάξεις για αναγκαστική δημοσιοποίηση από μέρους των κομμάτων των εσόδων τους, καθώς και των δαπανών τους, για να μπορούν οι πολίτες να πληροφορούνται τις πηγές χρηματοδότησης και ποιοι κρύβονται πίσω από τα κόμματα».

Στο πλαίσιο αυτό, ζητά από τον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης να λάβουν «συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία που θα καθορίζει ένα συγκεκριμένο, σαφές και αυστηρό πλαίσιο λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων», ζητώντας μάλιστα «το νέο ενιαίο νομικό πλαίσιο να προβλέπει διατάξεις για την αναγκαστική δημοσιοποίηση από τα κόμματα των εσόδων τους, καθώς και των δαπανών τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...