Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2011

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στον Νίκο Πουλαντζά

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη του μαρξιστή διανοούμενου Νίκου Πουλαντζά που απεβίωσε στις 3 Οκτωβρίου του 1979 ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr την εκπομπή «Νίκος Πουλαντζάς, Δέκα Χρόνια Απουσίας», παραγωγής 1989. Η εκπομπή αποτελεί ένα αφιέρωμα στον θεωρητικό της πολιτικής κοινωνιολογίας επιχειρώντας να φωτίσει την προσωπικότητά του και την πολιτική του σκέψη.

Παρουσιάζει τα μαθητικά του χρόνια, τις σπουδές του, την πολιτικοποίησή του ως φοιτητή και την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία. Γίνεται αναφορά στις επιρροές που διαμόρφωσαν τον πολιτικό του στοχασμό στο πλαίσιο της μαρξιστικής σκέψης, με σταθμό την έκδοση του έργου του «Πολιτική εξουσία και κοινωνικές τάξεις». Το βιβλίο συνέπεσε με τα γεγονότα του Μάη του1968 στη Γαλλία και τον έκανε παγκόσμια γνωστό για τη συνεισφορά του στη θεωρητική ανάλυση του κράτους και της κρατικής εξουσίας.

Επίσης, δίνεται έμφαση στη θεωρητική του προσέγγιση για το «κράτος εκτάκτου ανάγκης», όπως αποτυπώθηκε στις μελέτες του για τον φασισμό και την κρίση των δικτατοριών. Η εκπομπή παρακολουθεί τη συμμετοχή του στο κομμουνιστικό κίνημα της Γαλλίας και ταυτόχρονα της Ελλάδας, μέσα από το ΚΚΕ Εσωτερικού και τη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Αγώνας», όργανο του κόμματος στο Παρίσι.

Ακόμα, το ντοκιμαντέρ αναφέρεται στην τελευταία φάση του επιστημονικού του έργου μετά το 1974, με βάση το βιβλίο του «Το κράτος, η εξουσία, ο σοσιαλισμός». Στο συγκεκριμένο έργο, τον απασχολεί υπό το πρίσμα του μαρξισμού το πρόβλημα του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού, σε συνάρτηση με τον κίνδυνο του ολοκληρωτισμού. Ο προβληματισμός του συμπυκνώνεται το 1977 στη φράση του «ο σοσιαλισμός ή θα γίνει δημοκρατικός ή δεν θα είναι σοσιαλισμός».

Για τον Νίκο Πουλαντζά και το έργο του μιλούν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές Κωνσταντίνος Τσουκαλάς και Γιώργος Στεφανίδης, ο εκδότης και διευθυντής του περιοδικού «Ο Πολίτης» Άγγελος Ελεφάντης, η φεμινίστρια συγγραφέας σύζυγος του Πουλαντζά Αννι Λεκλέρ, η πολιτειολόγος Κριστίν Μπισί-Γκλισμάν, ο πολιτικός επιστήμονας Μάκης Καβουριάρης και ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής. Οι αφηγήσεις πλαισιώνονται με φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κυρίως με εικόνες από τα γεγονότα της Τσεχοσλοβακίας το 1968.
Enhanced by Zemanta

1 σχόλιο:

  1. O Πουλαντζάς δεν απεβίωσε αλλά αυτοκτόνησε, και μάλιστα αυτοκτόνησε ενώπιον "φίλων" και "συντρόφων" . Περί του γεγονότος ελάχιστη ανάλυση έγινε - αλλά που θα πάει, κάποτε θα γίνει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...