Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2011

ΔΗΜ.ΑΡ: Τα αλλεπάλληλα κυβερνητικά φορολογικά μέτρα δεν ήταν δίκαια

«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο καταδεικνύει ότι τα έσοδα καταρρέουν και υστερούν κατά 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή μειώνονται κατά 6,4%, έναντι του αναθεωρημένου ετήσιου στόχου για αύξηση κατά 5,6%», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά με αφορμή τις συναντήσεις του Ευ. Βενιζέλου με τους εκπροσώπους των φορέων για το φορολογικό.

« δεν είχαν συγκεκριμένη, σαφή στόχευση και αποτελεσματικότητα», τονίζει το κόμμα και προσθέτει ότι «μια φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι δίκαιη, να προστατεύει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να μην τροφοδοτεί την ύφεση και την ασφυξία της αγοράς. Με αποφασιστική και συστηματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής».

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι «πρέπει να υπάρξει τιμαριθμική αναπροσαρμογή φορολογικών κλιμακίων, διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όλα τα φυσικά πρόσωπα».

Προτείνει ακόμη την αύξηση συμμετοχής άμεσων φόρων στα δημόσια έσοδα, τη μείωση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, με ουσιαστική φορολόγηση πλούτου, την αναδιάρθρωση του ΦΠΑ και τη μείωση των συντελεστών 23, 13 και 6,5% αντίστοιχα σε 20, 10 και 5%.

Τέλος, κάνει λόγο για «ένταξη στην κατηγορία του 5% των βασικών καταναλωτικών αγαθών και θέσπιση συντελεστή 40% για είδη πολυτελείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...