Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2011

«Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης.

 «Έφυγε» σε ηλικία 89 ετών ο Μιχάλης Κακογιάννης. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου είχε εισαχθεί πριν μερικές ημέρες με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».


Δήλωση του Φώτη Κουβέλη

Δήλωση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το θάνατο του Μιχάλη Κακογιάννη
Η Ελλάδα, η Κύπρος, το θέατρο, ο κινηματογράφος, τα γράμματα όλοι πενθούν σήμερα. Ο Μιχάλης Κακογιάννης έφυγε από κοντά μας, αφού διέτρεξε ως δημιουργός μια πορεία γεμάτη από πολιτιστική προσφορά. Σπουδαίος Πολίτης, βαθιά προοδευτικός και δημοκρατικός άνθρωπος, μας αφήνει το τεράστιο έργο του ως συνεχή πνευματική περιουσία για να τροφοδοτεί με αξίες τις άνυδρες εποχές που περνάμε.

Δήλωση της Ντόρας Μπακογιαννη

Σπουδαίο σκηνοθέτη διεθνούς εμβέλειας και εμβληματική μορφή για τη μεταπολεμική Ελλάδα χαρακτήρισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη τον Μιχάλη Κακογιάννη, σε δήλωσή της σχετικά με το θάνατό του.
«Υπήρξε ένας καλλιτέχνης που "φώτισε" με την τέχνη του, την σκηνοθετική του άποψη, αλλά και με την εικόνα που με τόσο προσωπικό τρόπο δημιούργησε, την Ελλάδα και, μέσω αυτής, τον κόσμο ολόκληρο», ανέφερε η Ντ. Μπακογιάννη.
Ακόμη, στάθηκε ιδιαίτερα στις ταινίες του μεγάλου σκηνοθέτη, «Στέλλα» και «Ζορμπάς», για τις οποίες ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν με» τόσο δυνατό και ανεξίτηλο για τη μνήμη τρόπο που, μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να αποτελούν τα αρχέτυπα των ανθρώπων της σύγχρονης Ελλάδας στην συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας».
Για το ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» είπε ότι αποτελεί πυρήνα πολιτισμού στην καρδιά της πόλης και για το νέο Πολιτιστικό του Κέντρο ότι «θα δώσει νέα ώθηση στην πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της Αθήνας».
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...