Σάββατο, 23 Απριλίου 2011

Λυκούδης: « Αριστερά τού “όχι σε όλα” είναι χώρος πολιτικού περιθωρίου»

« Αριστερά τού “όχι σε όλα” είναι χώρος πολιτικού περιθωρίου άρα ακίνδυνη για το πολιτικό κατεστημένο και το σύστημα». Αυτό τονίζει σε συνέντευξη  του ο γραμματέας  της Κεντρικής  Επιτροπής της  Δημοκρατικής Αριστεράς,  Σπύρος Λυκούδης,  στον ενημερωτικό  ιστότοπο www.tovima.gr και τη δημοσιογράφο Παναγιώτα Μπίτσικα. 


Τα κυριότερα σημεια της συνέντευξης:


– Το σύνθημα της  Δημοκρατικής Αριστεράς  στο 1ο συνέδριο ήταν «Οχι άλλο ένα κόμμα  της Αριστεράς  αλλά ένα άλλο κόμμα  της Αριστεράς». Τι νέο φέρνετε;  
«Η Δημοκρατική  Αριστερά φιλοδοξεί να καταγραφεί ως ένα κόμμα της Αριστεράς με σύγχρονο, δημιουργικό και θετικό πολιτικό λόγο. Εκτιμούμε ότι η ελληνική κοινωνία έχει ανάγκη από μια Αριστερά που δεν θα αρχίζει και θα τελειώνει μόνο με τον καταγγελτικό λόγο για τις στείρες πολιτικές των αντιπάλων της αλλά παράλληλα θα επιχειρεί να προτείνει λύσεις και πολιτικές διεξόδου. Θέλουμε να εκφράσουμε τους πολίτες που δεν μετατρέπουν σε πολιτική τις φαντασιώσεις τους, αλλά την αισιοδοξία της βούλησης τους και την πίστη τους στον ορθό πολιτικό λόγο. Αυτό σημαίνει ένα άλλο κόμμα της Αριστεράς». 
 
– Έχετε δηλώσει παλιότερα ότι δεν είσαστε μια «ήσυχη» Αριστερά στη γωνία, αλλά δεν θα γίνετε και ο πολιτικός χώρος τού «όχι σε όλα». Πώς θα αποφύγετε να γίνετε μια «ήσυχη» Αριστερά στο προσκήνιο των συναινέσεων; 
«Είμαστε μια ιδιαίτερα “ανήσυχη” Αριστερά απέναντι σε όσες πολιτικές εκτιμούμε ότι πισωγυρίζουν τη χώρα και πιέζουν αφόρητα τους πολίτες. Αλίμονο όμως αν πιστεύαμε ότι πολιτικά “ανήσυχη” Αριστερά είναι η Αριστερά της ανευθυνότητας και της καταστροφολογίας. Η Αριστερά τού “όχι σε όλα” είναι χώρος πολιτικού περιθωρίου άρα ακίνδυνη για το πολιτικό κατεστημένο και το σύστημα». 
 
– Οι δημοσκοπήσεις δεν σας δίνουν τον αέρα του 3% για την είσοδο στη Βουλή. Είναι πονοκέφαλος για τη Δημοκρατική Αριστερά να καταφέρει να περάσει αυτό το κατώφλι;  «Λόγω του Συνεδρίου μας γύρισα και εγώ και άλλα στελέχη της ΔΗΜΑΡ όλη την Ελλάδα. Είδα πολύ καλά αν έχουμε ή όχι αέρα εισόδου στη Βουλή. Σας διαβεβαιώ ότι στην επόμενη Βουλή η Δημοκρατική Αριστερά θα έχει την κοινοβουλευτική της ομάδα. Άλλωστε οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις της Public Issue και της Κάπα Research (με αναγωγή) μας δείχνουν να περνάμε το κατώφλι».

 
– Αν και η Δημοκρατική Αριστερά τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους, του χρόνου επιμήκυνσης αλλά και του ευρωομολόγου, δεν σας έχουμε ακούσει για μιλάτε για απεχθές χρέος και για διαγραφή μέρους του. Γιατί; 
«Τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για “απεχθές χρέος”; Αν εννοούμε χρέος που μας είναι απεχθές, που δεν μας αρέσει, τότε προφανώς να το λέμε και να το φωνάζουμε. Αν δίνουμε όμως στον όρο πολιτικό περιεχόμενο, τι ακριβώς εννοούμε; Δεν δανείστηκε τα τεράστια ποσά μια ανεξέλεγκτη δικτατορία και δεν δημιούργησε το χρέος μια ομάδα στρατοκρατών χωρίς νομιμοποίηση. Εκλεγμένες κυβερνήσεις από τον ελληνικό λαό δανείστηκαν και καταχρέωσαν με την κάκιστη διαχείρισή τους τον τόπο. Να τους καταγγείλουμε και να αποκρούσουμε τις πολιτικές τους, χίλιες φορές ναι, αλλά με ευθύνη και σοβαρότητα. Το χρέος της χώρας δεν είναι διόδια».
  
Έχετε δηλώσει ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ οδηγεί σε αδιέξοδα. Πιστεύετε ότι το ΠαΣοΚ έχει περιθώρια να αλλάξει πολιτική;  «Οι σωστοί στόχοι και οι λαϊκοί αγώνες αλλάζουν κοινωνίες ολόκληρες, πολύ περισσότερο επομένως μπορούν να αλλάξουν κόμματα και πολιτικές».
 
Πάντως σας κατατάσσουν στους «πρόθυμους» για συγκλίσεις με κόμματα εξουσίας μαζί με άλλα μικρότερα κόμματα στο πλαίσιο εθνικής συνεννόησης για την έξοδο της χώρας από την κρίση; 
«Έχουμε πολλές φορές τονίσει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συναινέσουμε και να συγκλίνουμε με τις πολιτικές που έφεραν τη χώρα στη σημερινή τραγική κατάσταση, άρα και με τους φορείς αυτών των πολιτικών, δηλαδή τις δυνάμεις του δικομματισμού. Αλλά δεν ανήκουμε και στους “πρόθυμους” να δουν τη χώρα να καταστρέφεται, όπως δυστυχώς εμφανίζονται να είναι οι αφελείς και ανιστόρητοι κατήγοροι μας».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...