Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Ενα «καλαµπούρι» έφτασε να γίνει επικίνδυνο φαινόµενο

Αφηγητής της σειράς «1821» ο  Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος έγινε  στόχος επιθέσεων από τη µικρή πλην  θορυβώδη οµάδα εθνικιστών

Του Χρήστου Ν.Ε. Ιερείδη Η συζήτηση που ακολούθησε την προβολή του επεισοδίου του «1821» γιατο παιδοµάζωµα προκάλεσε αντιδράσεις, που πρώτα καταγράφηκαν σε δεκάδες blogs, αλλά και στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης facebook. Αναρτήθηκαν, δε, για το θέµα εκατοντάδες σχόλια – ως επί το πλείστον ανώνυµα – για «δήθεν ιστορική επιστήµη» η οποίαέχει «προ πολλού υποταχθεί σε πολιτικούς σκοπούς», για «έκτρωµα που κάποιοι το αποκαλούν ιστορικό ντοκιµαντέρ αλλά αποτελεί διαστρέβλωση της ιστορίας», µιλώντας για «αλήθεια κολοβωµένη».

Για όργιο παραπληροφόρησης έκανε λόγο από την πλευρά του ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος, παρουσιαστής της επίµαχης σειράς ντοκιµαντέρ του Σκάι. «Ενα καλαµπούρι που αναρτήθηκε στον “τοίχο” µου στο facebook και η επίσης χιουµοριστική απάντηση που έδωσα στο αστείο φίλου µου έτυχαν αστραπιαίας αναπαραγωγής που έφθασε να γίνει και είδηση σε πρωτοσέλιδο εφηµερίδας. Πέρα από την πλάκα, το φαινόµενο αυτό είναι επικίνδυνο». Ως αιτία της οργισµένης αντίδρασης µερίδας τηλεθεατών – µειοψηφίας, κατά τον ίδιο – θεώρησε την κατάρριψη στερεότυπων. «Οταν το στερεότυπο από τα σχολεία παρουσιάζει τους Οθωµανούς να σφάζουν τους Ελληνες από το πρωί ώς το βράδυ, συµβαίνουν αυτά που συµβαίνουν. Αλλά είναι αδύνατον – και ιστορικά αποδεδειγµένο – οι Τούρκοι ναέσφαζαν επί 400 χρόνια τους Ελληνες. Υπήρχαν περίοδοι ειρήνης. Για την Pax Ottomana δεν είπα εγώ, αλλά ιστορικοί. Είναι επιστηµονικός όρος που χρησιµοποιείται για να περιγράψει την οικονοµική και κοινωνική σταθερότητα στις επαρχίες της Οθωµανικής Αυτοκρατορίας. Οταν όµως έρχεσαι σε κόντρα µε τα εθνικά ταµπού, δεν µπορείς να εκφέρεις διαφορετική άποψη. Αλλά αυτή είναι θέση της µειοψηφίας».

Ο συγγραφέας δεν στέκεται ιδιαίτερα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η σειρά, αν και έχουν προβληθεί µόλις δύο επεισόδια. «Η πλειοψηφία των τηλεθεατών διψά να δει µια διαφορετική σειρά. ∆εν θέλει να ακούσει τα παραµύθια που της αράδιαζαν ώς τώρα». Για τον ιστορικό σύµβουλο του «1821», τον καθηγητή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήµιο Θεσσαλονίκης Ιάκωβο Μιχαηλίδη, δεν τίθεται θέµα. «Είναι αστείο να συζητούµε τον 21ο αιώνα αν µπορεί και πρέπει να διατυπώνεται διαφορετική από την κρατούσα ή νέα άποψη για ιστορικά θέµατα». Την αντίδραση που προκλήθηκε δεν τη διαχωρίζει από την περιρρέουσα κατάσταση που επικρατεί.

«Ζούµε σε εποχή σύγχυσης. Σε µεταβατικές περιόδους και ιδίως σε περιόδους σύγχυσης δηµιουργούνται φοβικά και συνωµοσιολογικά σύνδροµα.

Αν αυτά δηµιουργήσουν εµπόδια στην απρόσκοπτη ανταλλαγή απόψεων και την ελεύθερη έκφραση, τότε η κοινωνία θα καταλήξει σε πνευµατικό µαρασµό και θα οδηγηθεί στον σκοταδισµό».
ΤΑ ΝΕΑ
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...